Vad innebär upphovsrätten för en köpare av ett verk?

2017-04-30 i Immaterialrätt
FRÅGA
Hur fungerar rättigheter till konstverk? Exempelvis om jag köper en tavla av en konstnär och sedan trycker upp kopior och säljer dessa. Har rättigheten överförts till mig vid köpet och jag kan själv kapitalisera på tavlan eller har konstnären fortfarande rättigheten till vidareförsäljning? Funderingen rör konstverk i allmänhet men i synnerhet släktingars konst som jag funderar på att sälja via e-handel. Det är klart att de ska ha en del av vinsten men jag funderar på hur det fungerar rent juridiskt. Tack på förhand!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Din första fråga är något öppen. Hur rättigheter till konstverk fungerar är helt enkelt beroende på situationen, och det blir därför något enklare att besvara din andra fråga. Följande kan man dock konstatera ang första frågan:

- Rättigheten till ett konstnärligt/litterärt verk, t ex en tavla, innebär att skaparen, upphovsmannen, har en ensamrätt/uteslutande rätt till att dels "framställa exemplar" av verket, dels att "överföra verket till allmänheten". (1 § första stycket och 2 § första stycket, upphovsrättslagen)

- Att det är en ensamrätt/ uteslutande rätt innebär ungefär att upphovsmannen helt får bestämma vem som får framställa exemplar eller överföra verket till allmänheten. Det är detta som kallas för upphovsrätten.

- Att framställa exemplar omfattar bl a att göra kopior, men även att göra andra typer av avbildningar eller liknande av en tavla. Att överföra verket till allmänheten omfattar bl a att sälja eller bjuda ut verket till försäljning. (2 § andra och tredje styckena, upphovsrättslagen).

Svaret på din andra fråga är egentligen både ja och nej.

- Att Upphovsmannen sålt en tavla till dig innebär inte att upphovsmannens ensamrätt övergått till dig. Du har enbart förvärvat ett exemplar av verket. Det finns dock ett undantag ifrån ensamrätten vad gäller just den situationen. Undantaget säger att "spridningsrätten" till verket, dvs rätten att sälja just denna tavlan vidare är konsumerad om tavlan en gång, med upphovsmannens samtycke, har överlåtits på marknaden. (20 § första stycket upphovsrättslagen) Detta betyder att om du köper tavlan av upphovsmannen så får du lov att sälja tavlan vidare utan upphovsmannens samtycke.

Så om du med kapitalisera menar att sälja vidare en tavla som du köpt av upphovsmannen så är svaret ja. Om du med kapitalisera menar att framställa kopior av en köpt tavla och sälja dessa så är svaret nej, inte utan upphovsmannens samtycke.

Rent juridiskt löser man problemet ovan med samtycket genom att man avtalar med respektive upphovsman vars tavlor man vill sälja/göra kopior av och sälja, så att man t ex emot en del av vinsten får deras samtycke att göra kopior och sälja dem vidare.

Våra verksamma jurister kan hjälpa dig att upprätta sådana avtal, du kan boka tid här via hemsidan,

Jag hoppas att du tycker dig ha fått ett svar på din fråga. Använd annars gärna kommentarfunktionen nedan så ska jag försöka reda ut eventuella frågetecken.

Vänligen,

Olle Hansen Ölmedal
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (1040)
2021-12-03 Har man rätt att sprida en skärmdump innefattande upphovsrättsligt skyddade bilder?
2021-12-02 Är det lagligt att sälja egengjorda produkter med andra varumärkens logotyper på?
2021-12-02 Rätt till egenskapat designmaterial utan avtal
2021-11-30 Är det olagligt att streama?

Alla besvarade frågor (97671)