Vad innebär hemvistkravet som föreskrivs i medborgarskapslagen?
Hej
Migrationsverket beslutar att avslå min ansökan om Svenskt medborgarskap på baggrund att jag upfyller inte kravet på fem års hemvist.
Jag har den 2012.12.20 fått uppehållskort. Och i 2017 jag har ansökte om permanent uppehållskort men migrationsverket avslog min ansökan for min och min Makas inkomst varit låga. Och jag har fått ny uppehållskort från 2018. Jag har ansökt om permanent uppehållstillstånd och jag beviljas ett permanent uppehållstillstånd i 2018.
Min Maka har svensk medborgskap från 2015. Men migrationsverket menar att från 2012 till 2017 min vistelse i Sverige inte varit laglig och kan inte räknas som hemvisttid, på baggrund min låga inkomst. Och jag börja räkna min hemvisttid från 21.02.2018
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Kraven för att bli svensk medborgare framgår av 11 § medborgarskapslagen. En utlänning kan alltså bli svensk medborgare efter ansökan, om han/hon har:
1. styrkt sin identitet (normalt genom pass eller annan godtagbar identitetshandling),
2. permanent uppehållstillstånd i Sverige,
3. bott i Sverige under viss tid (i detta fall 5 år), och
4. levt ett skötsamt liv i Sverige och kan förväntas fortsätta på detta vis.
Din fråga handlar om punkten 3 (dvs. kravet på hemvist) och jag kommer därför inte att behandla de andra punkterna.
En utlänning anses ha haft hemvist i Sverige från den tidpunkt då han/hon ansökte om uppehållstillstånd för bosättning, och denna ansökan också beviljades (godkändes).Vistelsen i Sverige måste alltså ha varit laglig. Även om du bott i Sverige under en viss tid, räknas alltså denna tid inte med enligt punkten 3, om du varit utan uppehållstillstånd. Samtidigt måste din avsikt med ansökningen varit att stadigvarande (permanent) bosätta dig i Sverige.
Jag kan inte konkret svara på varför Migrationsverket avslog din ansökan, eftersom jag inte är medveten om alla omständigheter - alla ärenden är individuella. Om du känner att du uppfyller det ovannämnda kravet och att Migrationsverket gjort fel i sin bedömning, kan du överklaga beslutet (26 § medborgarskapslagen).
Hoppas du fick svar på din fråga!
Om du vill ha mer rådgivning är du mer än välkommen att vända dig till några av våra andra tjänster:
- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.
- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här
- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här
- Boka tid med en jurist för 1 699 kr kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.
Med vänlig hälsning,