Vad innebär efterforskningsförbudet?

En journalist begär ut allmän handling från myndigheten där jag arbetar. Får jag berätta för min chef eller handläggare vad jag lämnat ut och till vem? Journalisten har inte varit anonym. Gäller efterforskningsförbudet här om min chef frågar vem som begärt ut handlingar?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


När det handlar om myndigheter så talar man inte om anställda på individnivå. Du och dina kollegor bildar tillsammans en enda enhet vilket utgör myndigheten. Efterforskningsförbudet (3 kap. 5 § Tryckfrihetsförordningen och 2 kap. 5 Yttrandefrihetsgrundlagen) begränsar alltså inte dina möjligheter att berätta för din chef om utlämnandet då ni ses som en enhet. Det efterforskningsförbudet tar sikte på är att myndigheter inte får försöka ta reda på vem den enskilda är eller vilket syfte denne har med sin begäran i större utsträckning än vad som behövs för att myndigheten ska kunna pröva om hinder föreligger mot att handlingen lämnas ut.

Slutsats:
Det är okej för dig att vända dig till din chef med de uppgifter du nämner i frågan, det är däremot inte okej för myndigheten (inbegripet de anställda) att efterforska uppgifter om jorunalisten och ändamålet för vilket denne vill använda de utkrävda allmänna handlingarna i större utsträckning än vad ni redan vet.

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta våra jurister på Lawline.

Vänliga hälsningar,

Benjamin LindholmRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Allmänt om lagar och regler? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo