Vad ska ingå vid en bodelning?

2019-09-25 i Bodelning
FRÅGA
Hej, fråga:Hur blir fördelningen vid skilsmässa, om alla bilar samt huset är skrivna på den ena parten, om inget äktenskapsförord finns & paret varit Gifta under 30 år & bott i samma hus? Jag Uppskattar svar
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar det som att paret du i frågan pratar om ska göra en bodelning. Vad exakt som ska ingå i en bodelning regleras i 10 kap. äktenskapsbalken (hädanefter ÄktB). Även 9 kap. ÄktB reglerar allmänna bestämmelser om bodelning.

I 10 kap. 1 § ÄktB regleras vad som ska ingå vid en bodelning. Där framkommer det att allt som är giftorättsgods ska ingå vid bodelningen. Vad som anses vara giftorättsgods definieras i 7 kap. 1 § ÄktB, där det framkommer att allt som inte är enskild egendom, är giftorättsgods. Enskild egendom är något som alltså inte ska ingå i bodelningen men eftersom paret i fråga inte har ett äktenskapsförord, kan bilarna och huset isåfall endast utgöra enskild egendom om något av kraven i 7 kap. 2 § ÄktB är uppfyllda, t.ex. om någon av makarna fått huset i gåva med ett villkor från gåvogivaren om att huset ska vara enskild egendom.

Då paret alltså inte har något äktenskapsförord och jag utgår ifrån att varken bilarna eller huset förvärvats av maken som äger dessa med ett villkor som säger att de ska vara enskild egendom, blir bilarna och huset alltså giftorättsgods och ska ingå i bodelningen enligt 10 kap. 1 § ÄktB.

Med vänlig hälsning

Hanna Stenberg
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå Jag 9driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-26 15:08
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2329)
2019-10-21 Ingår tjänstepension i en bodelning?
2019-10-21 Skilsmässa: vem har rätt till vad och hur hanteras ett kommande arv
2019-10-19 Hur ska ska skuldavräkning göras om säkerhet för skulden ställts i egendom som till hälften är enskild?
2019-10-18 Har huset förvärvats för sambornas gemensamma användning?

Alla besvarade frågor (73867)