Vad ingår i en sambobodelning?

FRÅGA
Hej!Har fråga angående sambolagen, vad är det som gäller?Om en person flyttat in till en person och blir sambo i det hus som den andre äger och har skaffat flera år innan sambon kommer in. Vad kan den här sambon kräva om hon flyttar? Annat än de saker de skaffat tillsammans under de 25 år de vart sambo. Den person hon flyttade in till hade ännu ett hus sommarställe som gått i vår släkt i 2-3 generationer. Hon har inte vart involverad i det förutom bott där sommartid. Vad gäller kan hon kräva det här?Jag är en dotter från tidigare äktenskap till min far plus att han i det nuvarande samboförhållandet har ett gemensamt barn som blir myndig nästa år. Nu börjar min far bli väldigt snurrig och glömsk kanske kan det påvisa en slags demens diagnos tyvärr. Jag är orolig över att hon lurar honom att skriva på papper som han inte vet om. Vad har ni för råd att ge mig?
SVAR

Hej, och tak för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I sambolagen stadgas vad som gäller när ett sambo-par separerar. Enligt 3 § utgör gemensam bostad samboegendom, om den förvärvats för gemensamt bruk. Eftersom det i ditt fall rör sig om ett hus som din far ägt innan sambon flyttade in, utgör det inte samboegendom. Huset kommer alltså tillhöra din far vid en eventuell separation, eller om någon av parterna avlider.

Sommarhuset är inte heller samboegendom eftersom det inte utgör gemensam bostad.

Om din far på grund av sjukdom har svårt att tillvarata sin rätt, är det möjligt att söka god man. En god man tar då över en del av det ekonomiska ansvaret för din fars tillgångar, och hjälper honom att förvalta sin ekonomi.

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?