Vad har jag rätt till i bodelningen?

2017-07-26 i Bodelning
FRÅGA
HejJag har en fråga ang min skilsmässaVi har varit tillsammans i 23 år och gifta i 15 årNu efter hans otrohet har jag valt att lämna.Han bor kvar i huset som ägs av hans fastighetsbolag och som vi även har äktenskapsförord på.Jag har flyttat till en lägenhet med 4 rum o kök, vi har 2 barn ihop 14 och 16 år som ska vara varannan vecka.Nu är det så att i flytten tog jag bara med mig lite husgeråd och personliga saker från de hem vi bodde tillsammans i.Alla möbler jag har i lägenheten har ja fått tagit lån på att köpa, och hans kompensation för detta är att jag får låna kvar bilen som ja kör i tills ja kan köpa en egen.Vad har ja för rättigheter i allt detta?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad har du rätt till i bodelningen?
När ett äktenskap avslutas ska en bodelning göras, se 9 kap 1 § äktenskapsbalken. Det betyder att all egendom som du och din före detta make äger (giftorättsgods) ska delas lika mellan er. I 7 kap. 1 § äktenskapsbalken står att all egendom som inte är enskild egendom är giftorättsgods. Jag förstår det som att ni har skrivit ett äktenskapsförord om att huset ska tillhöra din före detta make som hans enskilda egendom, därför kommer huset inte att tas med i bodelningen då det inte räknas som giftorättsgods. Något annat som kan göra att egendom inte ska tas med i bodelningen är om det finns egendom som någon av er fått i gåva eller arv där det i gåvobrevet/testamentet står att egendomen ska vara enskilda egendom. Finns det inget sådant testamente eller gåvobrev ska allt annat som ni inte tagit med i äktenskapsförordet delas lika mellan er så att ni båda får egendom till ett lika värde. Det betyder att t.ex. bilen och möbler som finns i huset ska tas med i bodelningen och delas lika mellan er. I bodelningen tar man inte heller med sådant som endast används för personligt bruk som t.ex. kläder och smycken.

Hur kan du få till en bodelning?
En bodelning kan makarna göra själva om de är ense om hur giftorättsgodset ska fördelas. Det man gör då är att man skriver ner på ett papper hur man vill att fördelningen ska se ut och sen skriver båda makarna under detta med sin underskrift, se 9 kap. 5 § äktenskapsbalken. Jag förstår dig som att det i nuläget inte har gjorts någon likadelning mellan dig och din före detta man och att du därför har rätt till mer egendom än du fått. Går det inte att komma överens er sinsemellan om hur ni ska dela egendomen för att det ska bli lika kan du ansöka om att få en bodelningsförrättare, se 17 kap. 1 § äktenskapsbalken. En ansökan om bodelningsförrättare lämnar du till tingsrätten i den ort där ni bor. När man lämnar sin ansökan tillkommer en ansökningsavgift på 900 kronor. Tingsrätten utser då en bodelningsförrättare som hjälper er med att göra fördelningen av giftorättsgodset. Förutom ansökningsavgiften tillkommer kostnader för bodelningsförrättarens arbete (arvodet). Dessa kostnader ska du och din före detta make dela på, se 17 kap. 7 § 2 st. äktenskapsbalken.

Mer information om bodelningsförrättare hittar du här.

Mitt råd är att du i första hand försöker prata med din före detta man och att ni tillsammans försöker komma fram till en fördelning som är mer rättvis. Om detta inte går bör du ansöka om att få en bodelningsförrättare för att säkerställa att du får den egendom som du har rätt till.

Hoppas att du fick svar på din fråga.

Vänliga hälsningar,

Cecilia Knutsen
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2872)
2021-09-20 Vad ska ingå i bodelning mellan sambor?
2021-09-19 Jämkning vid bodelning vid äktenskapsskillnad
2021-09-18 Om vi skiljer oss och skriver bodelningsavtal, men sedan gifter oss igen, gäller bodelningsavtalet eller blir våra tillgångar giftorättsgods?
2021-09-18 Bouppteckningen

Alla besvarade frågor (95746)