Vad händer skattemässigt om vi säljer utarrenderad tomt?

2017-11-04 i Fastighetsskatt
FRÅGA
HejVi har en sedan 50-talet utarrenderad tomt på vår mark. Nu har nuvarande arrendatorn aviserat att man gärna skulle vilja köpa ut tomten. Vad händer då skattemässigt för vår del? Tomten har alltid funnits upptagen i fastighetstaxeringen med avgift som följd.Tacksam för svar
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om ni säljer arrendetomten till den nuvarande arrendatorn ska arrendatorn söka lagfart hos Lantmäteriet för att registrera att denne är ny ägare av fastigheten. När arrendatorn står som ägare i fastighetstaxeringsregistret tar denne över skyldigheten att betala fastighetsavgiften. För er del innebär det skattemässigt att ni inte längre är ansvariga för betala fastighetsavgiften för tomten som arrendatorn köper.

Det är den som är ägare till fastigheten vid början av året som är skyldig att betala fastighetsavgift eller -skatt (fastighetsskattelagen 2 §). Även om ni säljer tomten under året är ni alltså skyldiga att betala avgiften för hela året. Vill ni och arrendatorn dela upp betalningen för året kan ni avtala om detta i samband med köpet.

Hoppas ni fått svar på er fråga!

Med vänlig hälsning

Tova Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fastighetsskatt (117)
2021-06-21 Stämpelskatt vid aktiebolagsöverlåtelse
2021-05-03 Är flerfamiljshus en privatbostadsfastighet eller en näringsfastighet?
2021-04-30 Hur beräknas vinstskatten på en bostadsrättslägenhet som man ärvt?
2021-04-24 Beskattning av andel i Fritidshus (Privatbostadsfastighet)

Alla besvarade frågor (95665)