Vad händer om man hyr ut en lägenhet i andra hand svart?

2019-06-27 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Hej, jag har medvetet valt att hyra en lägenhet i andrahand även fast jag vetat att det är ett svart kontrakt. Jag undrar därför om det kan slå tillbaka på mig ifall vi blir upptäckta? kan jag bli anmäld för att ha skrivit på en svart kontrakt? eller ifall jag väljer att avbryta det svarta kontraktet?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det krävs att man har sin hyresvärds samtycke för att man ska få hyra ut din hyresrätt i andra hand. Detta följer av hyreslagen (12 kap jordabalken). Annars hyrs lägenheten ut svart som du beskriver det, då blir uthyrningen olaglig.

Hyr man ut en hyresrätt i andra hand utan att hyresvärden har gett sitt samtycke, kan hyresvärden förverka hyresrätten enligt 12 kap jordabalken 42 § 3 p. Det betyder att den som sitter på förstahandskontraktet kan förlora sin hyresrätt med omedelbar verkan. Det är det som kan hända om hyresvärden upptäcker att lägenheten har hyrts ut olovligt. Detta gör i praktiken att din andrahandshyresrätt också går förlorad.

Ni bör alltså be om hyresvärdens tillåtelse innan ni skriver andrahandskontrakt!

Hoppas mitt svar hjälpt dig!

Anna Rydin
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå29 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-06-27 18:12
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (533)
2019-09-15 Får jag stå med på ett hyreskontrakt om jag äger en bostadsrätt?
2019-09-14 Kan jag låta mina andrahandshyresgäster bo kvar fram tills hyresnämnden meddelar sitt beslut?
2019-09-11 Besittningsrätt vid andrahandsuthyrning
2019-09-09 Vilken uppsägningstid gäller för uthyrning av bostadsrätt?

Alla besvarade frågor (72850)