Vad händer om ensam vårdnadshavare avlider?

2017-03-05 i Barnrätt
FRÅGA
Hej. Men fråga.. Jag har en son som jag träffar ca 5-7 gånger om året. Därför att jag har två döttrar sen innan som inte accepterat min son då jag plötsligt en dag fick reda på att jag var pappan till detta barn när han var 3 år. Jag var dum under mitt äktenskap att vara med en annan kvinna.. Men jag betalar underhåll och mamman till detta barn har ensam vårdnad. Nu är det så att mamman till detta barn dog för par dagar sen och är hos sin mormor nu. Min fråga vad händer nu?? Då jag aldrig fått pappa känslor till detta barn så vill jag inte bråka och har sagt att jag ändå vill fortsätta att träffa sonen då och då. Min fråga.. Går vårdnaden till mig nu? Eller kan sonens mormor bli ensam vårdnadshavare? Eller hon måste adoptera sonen i från mig?? Jag skulle gå med på detta om fallet var sådant. Jätte tacksam för svar.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom mamman hade ensam vårdnad om barnet kommer vårdnaden inte per automatik att gå över på dig. Rätten ska däremot på ansökan av dig eller socialnämnden anförtro vårdnaden åt dig, eller om det är lämpligare åt en eller två särskilt förordnade vårdnadshavare.

När domstolen gör en sådan prövning är barnets bästa avgörande. Det beaktas särskilt under vilka förhållanden barnet har levt och vilka relationer som barnet haft och har till den efterlevande föräldern. Av stor betydelse är att barnet så snart som möjligt får anknytning till någon som barnet kan känna förtroende för och som kan erbjuda ett stabilt förhållande.

Du säger att du endast träffar barnet några gånger per år och att du inte vill ha vårdnaden. Det vore ytterst ovanligt att en domstol i en sådan situation skulle tilldela dig vårdnaden. Det är svårt att se hur detta skulle anses vara barnets bästa. Barnet har dessutom vistats hos sin mormor och tycks därmed ha en etablerad relation till henne. Även detta talar för att det kommer anses lämpligare att barnets mormor utses till särskilt förordnad vårdnadshavare.

Du kan kontakta familjerätten i din kommun (borde finnas telefonnummer på kommunens hemsida), de kan hjälpa dig och ge gratis rådgivning om vårdnadsfrågor.

Jag tror att ni kommer att kunna hitta en lösning ni alla är nöjda med. Lycka till!

Felicia Lundgren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?