Vad händer när testamentstagare avlidit före testator?

2017-11-09 i Testamente
FRÅGA
Hej.Jag undrar följande: Två personer (Adam och Berit) är sambos utan gemensamma barn, men har barn på var sin sida.Berit går bort innan Adam.När Adam senare går bort har han efterlämnat ett testemente som säger att Berit (vid Adams frånfall) skall ärva en del av ett hus.Min fråga är, eftersom Berit gått bort innan Adam, och dom inte har några gemensamma barn, går arvet "i arv" (gällande den delen i testamentet) till Berits barn, eller försvinner det när Berit har gått bort?TackMvhS
SVAR

Hejsan! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. I fallet med Berit och Adam kommer delen av huset inte att gå vidare till Berits arvingar. Detta framgår av ärvdabalken (1958:637) 11 kap. 6 § som anger att ett testamentsförordnande gäller till förmån för en testamentstagares avkomlingar endast om de hade varit berättigade till arv efter testator. Eftersom Berits barn inte är berättigade till arv efter Adam "försvinner" den delen av testamentet. Hoppas du har fått svar på din fråga.

Vänligen

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2930)
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente

Alla besvarade frågor (95699)