Vad händer med villan om vi skiljer oss?

2016-04-17 i Bodelning
FRÅGA
Jag äger en villa sen 2000. var inte gift då. Nu är jag gift vad händer med villan om vi separerar
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Vid eventuell skilsmässa ska först en bodelning göras mellan dig och din make/maka. Vad som ska ingå i en bodelning står i Äktenskapsbalken där det framkommer att allt som är giftorättsgods ska ingå. Dvs. allt som inte är enskild egendom, genom testamente eller äktenskapsförord, ska räknas med i bodelningen. Därefter får varje make rätt att från sin del göra avdrag för sina skulder, en så kallad skuldtäckning. Vad som återstår av varje makes del ska sen enligt 11 kap. 3 § ÄktB läggas samman och därefter delas lika.

Det innebär att om din villa inte är enskild egendom så kommer den att ingå bodelningen, varav din make kan få rätt till del av den. Det kan leda till att du exempelvis behöver köpa ut din make.

Detta ovan är huvudreglerna, det finns däremot undantagsbestämmelser i lagen som kan bli tillämpliga om ni exempelvis varit gifta en kortare tid. Behöver du ytterligare juridisk rådgivning rekommenderar jag dig att kontakta en familjejurist som är specialiserad på just detta. Det kan du göra härhttp://lawline.se/boka

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Mathilda Andersson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2673)
2020-11-28 Ingår tjänstepension i en bodelning?
2020-11-27 Vad ska ingå i bodelningen?
2020-11-24 Ersättning för amortering vid bodelning?
2020-11-21 Vilka krav ställs på en bodelning?

Alla besvarade frågor (86583)