Vad händer med semesterlägenhet vid bodelning mellan sambor?

2016-07-31 i Bodelning
FRÅGA
Sambo sedan 2011 i ett hus min sambo äger sedan längre tid tillbaka innan vi träffades. 2015 köpte han lägenhet i Spanien som är vårt semesterboende. Han står som ägare. Jag har investerat mycket pengar på saker till lägenheten (inga kvitton kvar på det). Har jag nån rätt till denna lägenhet vid eventuell separation eller om han (gud förbjude) skulle dö?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Då din fråga rör sambos bodelning finns de aktuella bestämmelserna att hitta i Sambolagen (samboL), som du hittar här.

När ett samboförhållande upphör ska bodelning ske om någon av samborna begär det och det som ska ingå i bodelningen är den så kallade samboegendomen, 8§ SamboL. Samboegendom är som huvudregel sambornas gemensamma bostad och bohag om detta har förvärvats för gemensam användning, 3§ SamboL. Till sambornas gemensamma bostad och bohag räknas inte egendom som främst används för fritidsändamål,7§ SamboL.

Eftersom lägenheten i Spanien är en semesterbostad ingår denna alltså inte i samboegendomen och kommer då inte att ingå i bodelning om så begärs vid eventuell separation eller sambos dödsfall. Då egendomen inte kommer att ingå i en eventuell bodelning kommer den alltså fortsätta att tillhöra din sambo. Tyvärr har alltså du som sambo ingen rätt till lägenheten vid eventuell separation eller dödsfall.

Hoppas att detta gav svar på din fråga

MVH
Lisa Andersson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2634)
2020-09-29 Fråga om arv och särkullbarn
2020-09-28 Har jag rätt att få min egendom vid en bodelning?
2020-09-26 Hur gör vi en bodelning när vi ska skiljas?
2020-09-25 Vad krävs för att en gåva inte ska ingå i bodelningen?

Alla besvarade frågor (84710)