Vad händer med mina barns arv om min sambo går bort?

2017-10-31 i Sambo
FRÅGA
Jag och min sambo har 2 gemensamma barn men inte gifta. Vi har lån och hus. Vad händer om min man går bort? Jag tror att mina barn som inte är myndiga 7 år och 10år får en förmyndare . Kan jag köpa ut mina barn eller förmyndaren så att jag äger allt eller hur blir det.
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om din man går bort så ärver era två barn hälften vardera av din sambos egendom. Det framgår av Ärvdabalkens 2 kap. 1§. Eftersom era barn inte är myndiga så får de inte själva råda över den egendom som de ärver efter din sambo. Det kan utläsas ur Föräldrabalkens 9 kap. 1§. Den egendom som era barn får i arv efter din sambo kommer istället att förvaltas av en förmyndare.

Enligt Föräldrabalkens 10 kap. 2§ 2 stycket kan den förälder som har ensam vårdnad om barnen vara barnens förmyndare. Detta innebär att om du, efter att din sambo har gått bort, har ensam vårdnad om era barn så är det du som räknas som barnens förmyndare. Om du är barnens förmyndare är det du som kommer att få förvalta barnens arv efter din sambo.

Om det är du som är förmyndare åt era barn så får du mer eller mindre bestämma själv hur den egendom som era barn har ärvt ska användas. Det framgår av Föräldrabalkens 13 kap. 1§.

Beroende på hur mycket era barn ärver och hur du som förmyndare vill förfoga över era barns arv kan det dock behövas samtycke i vissa fall från den så kallade överförmyndaren. Det ska finnas en överförmyndare i varje kommun. Överförmyndaren har som uppgift att bland annat se till att alla förmyndare förvaltar den egendom som de fått i uppgift att ta hand om på rätt sätt.

Eftersom du själv troligen blir barnens förmyndare, förutsatt att det är du som har vårdnad om barnen, så finns egentligen ingen annan förmyndare som du kan köpa ut. Eftersom du, i egenskap av barnens förmyndare, vidare i princip har rätt att bestämma över barnens arv tills de blir myndiga finns egentligen heller ingen anledning till att du skulle köpa ut barnen.

Hoppas att du känner att du fick svar på din fråga. Om du eller din sambo har fler frågor angående arvet efter er är ni givetvis välkomna att vända er till oss på Lawline igen.

Vänligen,

Cecilia Sikström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo (500)
2021-09-07 Skillnaden mellan arvsrätten för gifta och sambos
2021-08-20 Räknas gåva till sambo som förskott på arv?
2021-08-17 Vem ärver i ett samboförhållande?
2021-08-14 Kan min pappas partner med stöd av sambolagen göra anspråk på hans bostadsrätt?

Alla besvarade frågor (95697)