FrågaFAMILJERÄTTSambo och samboavtal13/02/2018

Vad händer med min lägenhet om jag avlider i ett samboförhållande?

Hej!

Vi är sambor, jag flyttade in i vår hyresrätt 2005, och min sambo skrev sig där och flyttade in 2008. Sedan 2011 är han med på vårt hyreskontrakt.

Vad händer om jag avlider tro?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Frågor som rör samboförhållanden regleras i sambolagen (SamboL).

Vad händer när en sambo avlider?
Det som gäller när någon av er avlider är att samboförhållandet upphör, 2 § tredje punkten SamboL. När ett samboförhållande upphör kan det bli aktuellt med bodelning om en av samborna begär det, 8 § SamboL. Bodelning innebär att den egendom som räknas som samboegendom fördelas lika mellan samborna, 14 § SamboL. Det som anses vara samboegendom är bostad och bohag (möbler och liknande) som har införskaffats under samboförhållandet för gemensam användning, 3 § SamboL.

Vad gäller om du avlider?
Eftersom du beskriver att du har flyttat in i hyresrätten år 2005, och din sambo flyttade in först år 2008, anses bostadsrätten inte vara en bostad som är införskaffad för gemensam användning. Hyresrätten anses därför inte vara samboegendom, 3 § SamboL. Eftersom det enbart är samboegendom som ingår vid en bodelning kommer din sambo inte få ta del av lägenheten eller dess värde om du avlider, utan lägenheten kommer ingå i bodelningen med dina legala arvingar.

Hoppas att du fick hjälp med din fråga!

Vänliga hälsningar,

Josefine BjörlingRådgivare
Hittade du inte det du sökte?