Vad händer med ett dödsbos skulder?

FRÅGA
Hej!Min far dog nyligen och förutom hans bil hade han inga tillgångar, utan bara skulder. Även bilen har ett antal skulder kopplade till sig i form av inkassokrav på obetalda parkeringsböter. Bilens värde uppskattar vi till 55.000 kr. Vad händer med bilen? Utmäts den av kronofogden? Kan vi på något sätt skriva över den på oss barn och vad händer då med böterna?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Innan något delas ut till arvingar ska alla skulder som den avlidne hade täckas. Det kan ske på olika sätt, men det vanliga är att tillgångar säljs för att betala skulderna med det som man fått vid försäljningen. I ditt fall skulle detta alltså innebär att bilen behöver säljas för att täcka skulderna. Om skulderna är större än bilens värde behöver du inte betala något, utan skulderna skrivs av, men inget arv utgår. Om skulderna är mindre än bilens värde ärver du (och eventuella andra arvingar) de resterande pengarna.

När bilen ska säljas kan du välja att köpa den istället för att sälja den till någon annan, så länge du gör det till marknadsvärdet. Detta kan vara relevant om bilen har affektionsvärde, eller liknande.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Carl Lohmander
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (751)
2019-10-17 Fick mindre arv än förväntat, var tog pengarna vägen?
2019-10-15 Överlåtelse av arv till annan
2019-10-13 Ärv för barn bosatta utomlands
2019-10-07 Arvskatt vid arv från Storbritannien?

Alla besvarade frågor (73747)