Vad händer med ett dödsbos skulder?

Hej!

Min far dog nyligen och förutom hans bil hade han inga tillgångar, utan bara skulder. Även bilen har ett antal skulder kopplade till sig i form av inkassokrav på obetalda parkeringsböter. Bilens värde uppskattar vi till 55.000 kr. Vad händer med bilen? Utmäts den av kronofogden? Kan vi på något sätt skriva över den på oss barn och vad händer då med böterna?


Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Innan något delas ut till arvingar ska alla skulder som den avlidne hade täckas. Det kan ske på olika sätt, men det vanliga är att tillgångar säljs för att betala skulderna med det som man fått vid försäljningen. I ditt fall skulle detta alltså innebär att bilen behöver säljas för att täcka skulderna. Om skulderna är större än bilens värde behöver du inte betala något, utan skulderna skrivs av, men inget arv utgår. Om skulderna är mindre än bilens värde ärver du (och eventuella andra arvingar) de resterande pengarna.

När bilen ska säljas kan du välja att köpa den istället för att sälja den till någon annan, så länge du gör det till marknadsvärdet. Detta kan vara relevant om bilen har affektionsvärde, eller liknande.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Carl LohmanderRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Övrigt? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning