Vad händer med en persons skulder när den avlider?


FRÅGA
Hejsan. Jag har en massa skulder(lån). Är gift men står ensam för lånen. Jag och min man äger halva fastigheten men jag ska skriva över min del på vår dotter. Huslånet står vi gemensamt för. Vad händer med mina skulder om jag skulle dö?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt svensk lag ärver man inte skulder. Den avlidnes skulder ska däremot betalas med tillgångarna ur dödsboet innan arvet kan delas ut. De tillgångar som blir över efter att eventuella skulder har betalats kan sedan delas ut till arvingarna.

Om det inte skulle finnas några tillgångar kvar i dödsboet när skulderna har betalats behöver inte dödsbodelägarna betala skulderna. Arvingar kan alltså aldrig bli skyldiga att betala skulder som inte täcks av den avlidnes tillgångar. Är det så att skulderna överstiger tillgångarna ärver dock arvingarna ingenting efter den avlidne. Skulder som inte kan betalas med tillgångar ur dödsboet får helt enkelt skrivas av.

Hoppas att du känner att du ha fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (962)
2021-09-09 Omfattas sambor av "svågerlag" i 10:4 ärvdabalken?
2021-09-08 Vem ärver om arvingar saknas i England? Sanning eller bedrägeri?
2021-09-03 Hur mycket måste en dödsbodelägare betala för att lösa ut andra dödsbodelägare vid arv av fastighet?
2021-08-31 Anhörig avliden utomlands

Alla besvarade frågor (95665)