Vad händer med en hyreslägenhet när en hyrestagare dör?

2017-10-25 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej! Jag har en mamma som för en månad sedan fick en sjukdomsdiagnos Bukspottskörtelcancer med spridning till levern. Hon vet att hon inte kommer att leva så länge till och nu håller hon på och planerar för sin bortgång. Igår när jag pratade med henne så sa hon "försök att behålla min hyreslägenhet om det går". Vad säger lagen om det? Kan vi behålla den inom familjen om det går för att sedan överlåta den till Victor min blivande 18 åring?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågor som handlar om hyresförhållanden regleras i 12 kap. jordabalken (JB), som även kallas för hyreslagen.

När en hyresgäst avlider, inräder den avlidnes dödsbo i hyresavtalet (12 kap. 5 § JB). Ett dödsbo har sedan rätt att säga upp avtalet eller att överlåta hyresrätten. Dödsboet måste dock ha hyresvärdens samtycke för att överlåta hyresrätten (12 kap. 32 § JB).

I detta svar utgår jag ifrån att din mamma bodde ensam i hyreslägenheten. Med hyresvärdens samtycke kan dödsboet överlåta hyresrätten till er så att ni kan behålla den inom familjen.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Claudia Lienert
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2056)
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?
2021-09-12 Hur blir man av med en hyresgäst som vägrar flytta?
2021-09-09 Uppsägningstid vid 15 månaders hyresavtal

Alla besvarade frågor (95697)