Vad händer med en gemensamt inköpt bil efter sambos dödsfall?

FRÅGA
Jag står som ägare på en bil. Min sambo dog i maj. Vi betalade lika mycket var på bilen för 5 år sedan. Nu ska min sambos son ha ut hälften av värdet på bilen. Vi trodde att bilen var min eftersom jag står som ägare. Jag har inte begärt bodelning. Hoppas på svar!
SVAR

Hej och stort tack för din fråga!

Först vill jag beklaga din sambos bortgång.

Kan två personer äga en bil?

Eftersom ni köpte bilen tillsammans sågs ni som samägare av bilen (1-2§§ samägandelagen). Även fast du stod som ägare i bilregistret ägde ni lika stora delar av bilens värde eftersom ni stod för lika stor del av betalningen. Därmed hade ni rätt till hälften var av bilens värde.

Vad skulle hänt om en bodelning genomfördes?

Enligt svensk rätt ärver sambos inte varandra. Om en bodelning skulle genomföras är det enbart samboegendom som ingår (3 § sambolagen). Samboegendom är gemensam bostad och gemensamt bohag om det är inköpt för gemensamt bruk. En bil är alltså inte samboegendom och skulle inte ingå i bodelningen.

Sammanfattning

Även om bara en person står som ägare i bilregistret sågs du och din sambo som samägare. Detta måste dock bevisas med dokumentation av något slag som visat att ni betalat bilen tillsammans då detta utgör viktiga bevis för att den är samägd. Om det kan bevisas att bilen är samägd kommer din sambos andel i bilen att ingå i arvet efter denne. Eftersom hälften av bilen ingår i arvet efter din sambo tillfaller denna del din sambos son. Du måste alltså lösa ut honom för att få bilen. Återigen är det värt att observera att det måste bevisas att din sambo ägde halva bilen för att den ska tillfalla dennes son.

Hoppas du fått svar på din fråga! Har du fler funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss igen!

Med vänliga hälsningar,

Ida Zackariasson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3015)
2021-10-16 Kan sambo kräva halva bostaden efter bara kort sammanboende?
2021-10-13 Samboavtal och hyra
2021-10-12 Gemensam egendom i samboförhållande, dold samäganderätt
2021-10-11 Har min ex-sambo rätt att bo i min lägenhet, eller rätt till hälften vi en försäljning?

Alla besvarade frågor (96397)