Vad händer med bolånen vid en bodelning?

2018-07-10 i Bodelning
FRÅGA
Min man och jag ska skilja oss. Huset vi bor i är min enskilda egendom men under åren har vi belånat huset och lånen står vi på tillsammans. Hur gör man med lånen vid en bodelning? Följer de med huset eller får vi dela på lånen och ta hälften av skulderna var?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom huset är din enskilda egendom så tillfaller det som huvudregel dig i bodelningen, 10 kap. 1 § äktenskapsbalken. Om huset har gjorts till enskild egendom genom äktenskapsförord så kan du dock om du vill bestämma att huset ändå ska ingå i bodelningen och därmed räknas som giftorättsgods, 10 kap. 4 § äktenskapsbalken. Har du fått huset genom arv, testamente eller gåva med villkoret att det ska vara enskild egendom kan du dock inte bestämma att huset ska ingå i bodelningen.

Vad gäller lånen på huset som ni står på tillsammans så kommer de att följa med huset. Om du bor kvar i huset så kommer du alltså även att få ta över lånen helt och hållet. Eftersom banken dock utfärdat lånen till er båda så är det ingen självklarhet att banken kommer godkänna att du ensam tar över lånen. Du måste ha de ekonomiska möjligheter som krävs för att kunna betala alla kostnader som lånen innebär.

Om du själv känner att du har ekonomisk möjlighet att ta över lånen får du och din man vända er till er långivare för att där dels lösa ut din man. Du kommer även att få ansöka om ett nytt bolån som du ensam kommer att stå på. Långivaren kommer utreda din kreditvärdighet och avgöra om du kommer att ha möjlighet att stå på bolånet själv.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Alma Lövgren
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2076)
2019-02-18 Bodelning och enskild egendom
2019-02-16 Räknas mina kläder som bohag ock min motorcykel samt vanlig cykel?
2019-02-16 Kan exmaka begära formell bodelning trots att hon redan fått hälften av bohaget?
2019-02-15 Skall enskild egendom som förbrukats ändå tas med i bodelningen?

Alla besvarade frågor (65774)