Vad gör man när någon vägrar återbetala en skuld?

2016-08-31 i Fordringar
FRÅGA
Hej Har lånat ut pengar och det finns bl.a. På bankens sida så som swich ...Får ej tillbaka dessa pengar Vad gör jag?? Har även en tv och ps4 hos personen i fråga som jag köpt (har kvitto) Han säger sig ha fått detta men det stämmer ej
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Vägrar personen i fråga att återbetala kan du få hjälp med att få tillbaka pengarna genom att få skulden fastställd. Du måste då få ett bevis på att skulden existerar. Det här kan du få antingen genom att direkt väcka talan mot personen i tingsrätten eller ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten.

När skulden blivit fastställd kan du få hjälp av kronofogden att driva in den.

Närmare om förfarandet hos kronofogden

Du börjar med att fylla i en blankett som finns tillgänglig på Kronofogdemyndighetens hemsida. Att ansöka om betalningsföreläggande kostar 300 kr. Kronofogdemyndigheten kommer att skicka en faktura på detta belopp till dig. Du kan räkna in detta i den summa som personen är skyldiga dig, men var noga med att skriva att du har räknat med det.

När kronofogden har fått in din ansökan om betalningsföreläggande kommer de att skicka ett brev tillpersonen med ett föreläggande om att hon måste betala skulden till dig. Förhoppningsvis kan detta få henne att förstå att hon måste betala sina skulder och att hon därför gör det. Om hon betalar ska du höra av dig till Kronofogdemyndigheten och ta tillbaka din ansökan. Om hon inte hör av sig till Kronofogden eller betalar självmant kommer Kronofogden att meddela ett utslag som säger att du har rätt och att personen måste betala det du säger att hon är skyldig.

Svarar personen att han inte vill betala så kan du enligt kronofogdens anvisningar ta ärendet vidare till tingsrätten!

Hoppas ni fick svar på er fråga!

Alban Dautaj
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (727)
2020-10-20 Behöver skuldebrev och gåvobrev bevittnas?
2020-10-17 När betalar försäkringsbolaget ut ett felaktigt draget belopp?
2020-10-17 Personlig borgen efter avslutat styrelseuppdrag?
2020-10-01 Hur gör jag för att begära betalt utifrån ett skuldebrev?

Alla besvarade frågor (85251)