Vad gör man när dödsbodelägarna inte kommer överens?

Hejsan!

Jag och mina två syskon, är dödsbodelägare till en jordbruksfastighet sedan vår mamma avled 2017.

Vår pappa är död sedan tidigare. Inget testamente finns..

Men problemet är att min bror, som alltid bott på gården anser att han ska bo kvar i huset utan att betala någon form av hyra. Betalade inget och var heller inte våra föräldrar behjälpliga under tiden dom levde. Och ser sig själv som ägare även till alla inventarier.

Det har inte heller varit möjligt att göra ett arvskifte. Där menar vår bor att han inte har ekonomiska möjligheter att lösa ut oss två systrar till den värdering ,som är gjord.

Min syster ligger lågt p.g.a. att hon bor i ett mindre hus på gården. Ock vill inte ha någon annan boende på gården vid en eventuell försäljning.

Hur lösa detta. Det går inte inom familjen tyvärr.

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Till och börja med bör jag förtydliga att dödsbodelägarna ska förvalta dödsboet gemensamt. Det innebär att ni dödsbodelägare måste vara eniga om de åtgärder som vidtas, förutom åtgärder som inte går att skjuta upp (18 kap. 1 § ärvdabalken (ÄB)). Din bror får alltså inte ensamt råda över dödsboets tillgångar, utan det ska ni göra tillsammans med de andra dödsbodelägarna.

Vidare betraktas dödsboet som en egen egen juridisk person, vilket innebär att innan det har skiftats så äger själva boet egendomen. Varken du eller din bror äger alltså något i boet innan bouppteckningen och arvskiftet har genomförts.

Om ni inte kan komma överens råder jag dig till att begära att en boutredningsman ska förvalta dödsboet åt er (19 kap. 1 § ÄB). En boutredningsman utses då av rätten och har till uppgift att bereda boet för skifte, skifta boet om ni så önskar och lämna ut egendom till er i enlighet med skiftet (se 23 kap. 5 § första stycket ÄB). Genom en boutredningsman kan du alltså se till att en annan opartisk person i stället för dig och din bror sköter boet. En sådan begäran kan du göra utan att din bror samtycker och du skickar in den till tingsrätten där din mamma hade sin hemvist vid sitt frånfälle.

Boutredningsmannen får dock inte sälja fastigheten utan samtycke från samtliga delägare i dödsboet. Om samtycke inte ges kan boutredningsmannen begära rättens tillstånd att sälja fastigheten (se 19 kap. 13 § ÄB). Skulle rätten inte lämna sitt tillstånd kan till sist följden bli att boutredningsmannen måste skifta ut andelar i fastigheten till alla dödsbodelägare.

Om sådant skifte sker uppkommer samäganderätt mellan er som fått del i fastigheten (se 1 § lagen (1904:48) om samäganderätt (samäganderättslagen)). Eftersom samäganderätt uppstår kan delägarna antingen sälja sin andel, eller begära att hela fastigheten ska säljas på offentlig auktion (se 2 § och 6 § samäganderättslagen).

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Anna HolmströmRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Övrigt? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning