Vad går först, lag eller testamente?

Hej

Min mormor har nyss avlidit och vi är 6 st barnbarn som hon skrivit med i sitt testamente (inga av hennes barn finns kvar i livet). Nu är det så att jag har sedan 1 års ålder varit fosterbarn/adopterad men står med i testamentet, min mormor ville alltså att jag skulle ärva min laglott samt resterande del av arvet efter att alla laglotter fördelats. Juristen vi använder till bouppteckningen säger att lagen går före testamente, stämmer det? Det betyder alltså att jag inte har rätt att ärva min laglott trots att min mormor skrivit det i testamentet?

Mvh

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ärvdabalken (som du kan hitta här), som är den lag som reglerar arvsfördelningen, gäller såvida man inte skrivit testamente. Om personen har skrivit testamente så går det före, testamentet ger uttryck för testatorns vilja och ska därmed respekteras eftersom möjligheten att testamentera ger människor rätt att bestämma över hur sin egendom fördelas efter sin död. Det stämmer därmed inte att lagen går före testamente, däremot finns det vissa bestämmelser i ärvdabalken som är tvingande, vilket betyder att de gäller trots testamente. En sådan regel är t.ex. regeln om bröstarvinges rätt till att begära jämkning av testamentet för att begära ut sin laglott (vilket i princip innebär att man inte kan testamentera bort bröstarvinges laglott), se 7 kap. 3 § ÄB. Men eftersom att testamentet föreskriver att alla ska få ut sina laglotter så borde inte det bli något problem.

Nu vet inte jag om det är din biologiska mormor du avser eller om det är din "adoptivmormor". Om det är din biologiska mormor och du blivit bortadopterad så har du därmed förlorat din arvsrätt enligt lag då du istället har arvsrätt från dina adoptivföräldrar. Vid adoption klipps nämligen alla "juridiska band" mellan den biologiska släkten och barnet. Du kan naturligtvis fortfarande ha rätt till arvet på grund av testamente, det står som sagt testatorn (din mormor) fritt att bestämma hur arvet ska fördelas och om din mormor testamenterat egendom till dig så har du pga testamente rätt till det (såvida det inte inskränker de andras laglotter).

Om det är din adoptivmormor du menar så har du även en lagstadgad rätt till arv enligt ärvdabalken, eftersom man vid adoption likställs med biologiska barn (4 kap. 8 § FB) och får därmed samma arvsrätt som ens adoptivföräldrars biologiska barn.

Sammanfattningsvis så betyder det egentligen att det spelar ingen roll om du är adopterad eller ej, om din mormor har testamenterat sin egendom (minus övriga barnbarns lotter) till dig så gäller det. Egendomen ska fördelas enligt testamentet. Jag utgår i mitt svar från att din mormor inte är gift med någon som är i livet, för i sådant fall ser fördelningen annorlunda ut, då kan den personen ha rätt att ärva före barnbarnen (3 kap. 1 § ÄB).

Hoppas du känner att du har fått svar på din fråga, om du vill att en verksam jurist hos oss ska titta närmare på ordalydelsen av testamentet så går det att boka tid här.

Vänligen,

Fanny RudénRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Testamente? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning