Vad gäller vid vårdnadstvist när en är biologisk förälder och en är adoptivförälder?

2017-05-11 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Hej, Skriver en fråga gällande min dotter som har problem med ett tidigare förhållandeDotter har varit ensamstående i ett par år men har nu träffat någon det tidigare x:et gillar inte detta utan hotar med att ha ensam vårdnad om två barn. Ett barn är min dotters biologiska mor som är adopterad av x:et. X:et är biologisk mor till det andra barnet som då min dotter har adopterat. Vad gäller vid en vårdnadstvist? Kan adoptivförälder få vårdnand om bägge barn eller gäller biologisk förälder.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Adoptivbarn likställs med biologiska barn (4 kap. 8 § första stycket föräldrabalken) och det är därmed ingen skillnad i vem som är biologisk förälder och adoptivförälder.

Utgångspunkten för vårdnaden av ett eller flera barn är att den ska vara gemensam. Vid en vårdnadstvist är barnets bästa avgörande för alla beslut om vårdnad, boende och umgänge (6 kap. 2 a § föräldrabalken). Det är en av grundpelarna i FN:s barnkonvention. Barnets intressen kommer alltid gå före föräldrarnas intressen. Vad som är respektive barns bästa varierar från fall till fall och beror helt på individuella omständigheter.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,

Lenita Pettersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (852)
2021-07-25 Exet har samarbetssvårigheter och ignorerar all kontakt gällande barnet
2021-07-21 Vad kan man göra om den ena vårdnadshavaren inte vill godkänna ett nytt pass för barnet?
2021-07-16 Who gets custody of newborn when not married?
2021-07-15 Full vårdnad över barn

Alla besvarade frågor (94231)