Vad gäller vid otillåten andrahandsuthyrning av lägenhet?

2020-11-13 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej! Jag undrar vad det finns för konsekvenser av att hyra en lägenhet svart? (inneboende kontrakt) Både för den som hyr ut lägenheten och för den nya boende. Undrar även om det finns en skillnad på konsekvenserna om man var medveten om det är svart.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag har tolkat din fråga såhär: Du undrar vad som gäller vid otillåten andrahandsuthyrning av hyresrätter. Du undrar vad konsekvensen kan bli både för den som hyr ut lägenheten i andra hand och för den nya boende.

Konsekvenser för den som hyr ut lägenheten

En hyresgäst får inte hyra ut lägenheten i andra hand utan hyresvärdens tillstånd (12 kap. 39 § jordabalken, JB). Otillåten andrahandsuthyrning kan leda till att hyresgästen förlorar sitt hyreskontrakt med omedelbar verkan och tvingas flytta från lägenheten (12 kap. 42 § punkten 3 JB).

Det är ett brott att vid otillåten andrahandsuthyrning ta emot en oskäligt hög hyra av den nya boende (12 kap. 65 c § JB).

Konsekvenser för den nya boende

Den nya boende gör sig inte skyldig till brott genom att hyra i andra hand. Det finns däremot stora risker med ett sådant hyresavtal. Till exempel så riskerar man att förlora lägenheten om den otillåtna uthyrningen skulle upptäckas.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Annars får du gärna återkomma till oss!

Vänligen,

Jakob Osmo
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1957)
2021-05-11 Blir en hyresgäst ersättningsskyldig för spricka i toalettstolen som har uppstått pga. ålder?
2021-05-11 Kan hyresrätten bli uppsagd utan anledning?
2021-05-09 Vad innebär "normalt slitage" enligt jordabalkens regler om hyresrätter?
2021-05-09 Byte av hyresrätt

Alla besvarade frågor (92184)