Vad gäller vid gåva till bröstarvingar?

2017-11-16 i Förskott på arv
FRÅGA
Frågan gäller gåvobrevVi är två syskon och ett barn till en avliden brorDet finns ett testamente som säger att barnet till den avlidne brodern endast ska få sin arvslottOm min mor vill ge bort en större summa pengar till mej och min syster räknas det då som förtida arv eller kan man skriva det som gåva utan att syskonbarnet i efterhand kan göra några anspråk
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För det första vill jag påpeka att barnets arvslott är samma arv som personen hade fått om det inte förelåg något testamente. Står det däremot laglott i testamentet, innebär det att barnet endast har rätt till hälften av arvslotten. Det kan vara av vikt för din mor att undersöka hur testamentet är formulerat.

Vad gäller förskott på arv gäller att ett en gåva till en bröstarvinge (alltså från din mor till dig och din syster) presumeras vara ett förskott på arv, vilket ska avräknas vid arvskiftet. Det är dock bara en presumtion, vilket innebär att det går att undvika. Om er mor till exempel utfärdar ett gåvobrev, kan hon skriva i brevet att gåvan inte ska räknas som förskott på arv. Gåvan kommer då inte avräknas när arvet fördelas.

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1289)
2021-11-30 Hur regleras gåvor som inte ska vara förskott på arvet?
2021-11-30 Upphävning av förskott på arv
2021-11-29 Kan en morförälder ge sitt barnbarn en fastighet i gåva?
2021-11-29 Kan man sälja sitt hus till sina barn?

Alla besvarade frågor (97613)