Förskott på arv och arvfördelning mellan flera bröstarvingar
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
För att besvara din fråga kan vi titta på hur reglerna om förskott på arv kan tillämpas i er situation.
Förskott på arv
Enligt svensk rätt, främst 6 kap. ärvdabalken (ÄB), räknas gåvor från arvlåtaren till bröstarvingar som förskott på arv om inget annat har avtalats eller framgår av omständigheterna (6 kap. 1 § ÄB). Detta innebär att gåvor som föräldrar ger till sina barn vanligtvis ses som förskott på arv, och att det som utgångspunkt ska ske en avräkning på förskottet från arvet. Skulle det dock vara tydligt att arvlåtaren inte avsett att gåvan skulle vara ett förskott ska avräkning inte ske. En sådan avsikt från arvlåtaren kan uttryckas genom till exempel ett testamente, men även genom muntliga yttranden.
Eftersom er far under sin livstid ska ha sagt att de ekonomiska bidragen till er tre söner har varit lika stora, samt att han strukit räkenskaperna och inte ämnade skriva testamente, kan detta tolkas som ett tydligt uttalande om att inga särskilda förskott ska räknas av vid arvskiftet. Hans uttalande kan ses som ett uttryck för att han ville att arvet skulle fördelas lika, utan att tidigare gåvor skulle påverka det.
Bevisbörda och bevisning
I en tvist om förskott på arv ligger bevisbördan på den som påstår att en viss fördelning ska ske. Er bror som hävdar att han inte fått sin del av förskottet behöver alltså styrka detta påstående.
Enligt praxis inom svensk arvsrätt har muntliga uttalanden viss betydelse som bevisning, särskilt om alla syskon kan bekräfta vad arvlåtaren sagt, och inga dokument finns som pekar i en annan riktning.
Skiftesman och tvångsskifte
Om arvingarna inte kan enas om hur arvet ska fördelas kan en skiftesman utses (23 kap. 5 § ÄB). Skiftesmannen har i uppgift att försöka medla mellan parterna och fördela arvet enligt lag och efter arvlåtarens vilja om den kan fastställas. Skulle skiftesmannen komma fram till att er fars uttalade vilja är tillräckligt bekräftad, och att det inte finns några dokument som stödjer broderns krav, är det möjligt att tvångsskiftet går i er riktning.
Tvångsskiften kan vara både kostsamma och utdragna, ofta kan det vara bättre att försöka komma överens innan man går vidare med en sådan process.
Sammanfattning
För att undvika de kostnader och den osäkerhet ett tvångsskifte kan medföra, kan det vara värt att föreslå en förlikning och förklara den juridiska grunden för er ståndpunkt för er bror.
Hoppas att detta förtydligade något. Återkom gärna om du har ytterligare frågor!
Vänliga hälsningar,