Vad gäller vid ändring/återkallande av äktenskapsförord?

FRÅGA
Vad gäller, förutom de formbundna kraven vid upprättandet av äktenskapsförord, vid en ändring / återkallande av innehållet. Tack på förhand
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För ändring eller upphävning av äktenskapsförord gäller, precis som du skriver, formbundna krav. Ändringen måste upprättas som ett äktenskapsförord och blir därmed ett nytt äktenskapsförord. För ändring gäller alltså samma formkrav som vid upprättandet; skriftligt och undertecknat av båda makarna och registrering hos Skatteverket (7 kap. 3 § äktenskapsbalken). En make kan inte ensidigt ändra ett äktenskapsförord.

Det går inte direkt att återkalla ett äktenskapsförord, utan man måste upprätta ett nytt äktenskapsförord som tydligt upphäver innehållet i det tidigare äktenskapsförordet. För detta gäller samma som ovan; skriftligt och undertecknat av båda makarna och registrering hos Skatteverket. En make kan inte heller ensidigt upphäva ett äktenskapsförord.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Jonna Johansson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1093)
2020-05-27 Skydda tillgångar vid äktenskap
2020-05-24 Hur påverkar ett äktenskapsförord fördelningen av egendomen vid en skilsmässa och när ingår en fastighet som inte är gemensam bostad i giftorättsgodset?
2020-05-23 Kan man ärva sin makes skulder?
2020-05-20 Vad räknas som egendom?

Alla besvarade frågor (80334)