Vad gäller när utlänning vill uppehålla sig i Sverige under handläggningstiden för uppehållstillstånd?

Hej.

Jag är svensk medborgare och har för en tid sen gift mig med en kvinna som är filippinsk medborgare

men som har ett tillfälligt arbetstillstånd i Italien. Nu är det så att vi har gift oss i Danmark nyligen och har för

avsikt att bo hos mig i Sverige. Vi har registrerat vigselbeviset för skatteverket samt vänt oss till migrationsverket. Migrationsverkets besked är att min fru måste söka uppehållstillstånd i Italien alternativt

på Filippinerna. Vi är medvetna om att hon genom vårat giftermål är berättigad till uppehållstillstånd. Frågan vi ställer oss är dock om det trots allt inte är så att hon bör ha rätt att uppehålla sig i Sverige eller söka uppehållstillstånd här under själva processen? Vi har nämligen läst lite olika informationer gällande detta och är därför osäkra på vad det är som egentligen gäller.

Med vänlig hälsning/Joakim

Lawline svarar

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga,

Jag förstår det som att er fru ännu inte har ansökt om uppehållstillstånd. I mitt svar nedan så utgår jag därmed från det.


HUVUDREGELN

Huvudregeln som gäller angående att besöka Sverige under ansökningstiden för uppehållstillstånd finns i Utlänningslagen 5 kap 18 §.

Huvudregeln i denna paragraf anger att en utlänning som vill ha uppehållstillstånd i Sverige ska ha ansökt om och beviljats ett sådant tillstånd före inresan i landet. Det innebär att en person som ansöker om uppehållstillstånd i Sverige inte får vistas i landet under ansökningstiden.


UNDANTAGET FRÅN HUVUDREGELN

Det finns vissa undantag till denna regel och de står även i 5 kap 18 §. Det undantaget som bör fungera för er står i 5 punkten i paragrafen. Undantaget anger att huvudregeln, att er fru inte får vistas i Sverige under ansökningstiden, inte gäller om utlänningen har ingått äktenskap med en person som är bosatt i Sverige, som alltså är den person utlänningen har stark anknytning till, och det inte skäligen kan krävas att utlänningen reser till ett annat land för att ge in ansökan där.

Ni uppfyller det första kravet för att ni ska kunna tillämpa detta undantag.

Däremot är det mer tveksamt om det kan anses oskäligt att er fru uppehåller sig i Italien eller Filippinerna under handläggningstiden. Migrationsöverdomstolen har satt ribban relativt högt för när det ska anses oskäligt att utlänningar inte får vistas i Sverige under handläggningstiden. I fallet MIG 2006:8 ansåg domstolen att det faktum att sökanden var gravid innebar att det var oskäligt att kräva att utlänningen skulle lämna Sverige och ge in ansökan i ett annat land. I fallet MIG 2007:11 ansåg domstolen att det faktum att en utlänning hade fru och barn i Sverige inte utgjorde skäl nog för att det skulle anses oskäligt att begära att utlänningen skulle lämna in sin ansökan från ett annat land. I det fallet var landet ifråga Gambia som ändå ligger långt ifrån Sverige. Enligt migrationsöverdomstolens praxis så krävs det alltså att, förutom olägenheten med att resa till ett annat land, ska det vara väldigt opraktiskt att lämna in ansökan i ett annat land för att undantaget ska vara tillämpligt.

SAMMANFATTNING

Då er fru har ett arbetstillstånd i Italien har hon troligtvis en inkomst därifrån samt bostad. Därtill är det inte särskilt långt till Italien från Sverige. Därmed tror jag inte det är självklart att er fru kan vistas i Sverige under handläggningstiden för uppehållstillståndet med stöd av undantaget i Utlänningslagen 5 kap 18 § punkt 5.

Min rekommendation är att ändå framföra erat önskemål till migrationsverket om att hon ska få besöka sverige med denna paragraf som stöd så att eran ansökan om uppehållstillstånd eventuellt inte äventyras för att hon rest in till Sverige innan uppehållstillståndet beviljats. När ni framför ert önskemål så rekommenderar jag att ta upp alla omständigheter som talar för att det skulle vara väldigt opraktiskt att er fru befinner sig i utlandet under handläggningstiden. Som sagt så är huvudregeln att hon inte får besöka Sverige och undantagens tillämplighet är alltså helt upp till migrationsverket.

Jag hoppas att detta svar har varit till hjälp och att uppehållstillståndet beviljas!

Med vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Migrationsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000