Vad gäller när ena maken äger den gemensamma bostaden?
Överlevnadsfråga-är 80 år, varit hemmarbetande med 3 barn,hund,all skötsel av hus och trädgård. Min man menade¨att det var han som skulle göra karriär,med sina meriter och behövde all service , vilket innebar r att jag stannade hemma ,,eftesom han arbetade utanför,hemmet .(civilingeniör)
Jag var/är¨fattigpensionä (jobbat inom bokhandel innan vi gifte oss) ,fram tills att jag läste till sociononefter att barnen var stor.aVi har haft ett hus som ägdes till l 100%av min manNär de tsåldes. bestämde han att 1000000 skulle stättas in ett nytt boende:Resten användes , till att förbättra huset vi köpte, Någon skatt på reavinsten betalades inte in .
Någon försäkring finns inte på mig!! Desperat....... finns det en chans för annars kan jag inte bo kvar ,kan inte köpa något nytt boende.Enl honom är reavinsten c:a 540.000.som skall betalas når huset säljs
Eftersom jag inte var med på lånehandlingarna på gamla huset/eller delägare .Kan något göras där???
Är heller inte delägare i nya huset Snälla försök ge mig några råd !!! Vänliga hälsninger
Lawline svarar
Hej,
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Spelar det någon roll att maken äger den gemensamma bostaden med 100%?
Att din man äger 100 % av huset spelar egentligen ingen roll eftersom ni är gifta. Det är inte en helt ovanlig situation som du är i dvs. att mannen under hela äktenskapet har varit försörjare och kvinnan varit hemma med barnen. Detta resulterar ofta i, precis som du skriver, att kvinnan får en betydligt lägre pension. Under äktenskapet har ni som makar rätt att leva på ungefär samma ekonomiska standard vilket innebär att din make har en skyldighet att skjuta till de pengar som behövs för att du ska kunna tillgodose dina personliga behov samt betalningarna för det gemensamma hushållet. (6 kap. 1-2 §§ ÄktB)
Eftersom huset utgör er gemensamma bostad har din man inte rätt att sälja huset utan ditt samtycke. (7 kap. 5 § ÄktB) Det spelar alltså här ingen roll att han är ensam ägare till huset.
Att han står som ensam ägare på huset får dock för hans del betydelse vid en eventuell bodelning. Bodelning kan ske med anledning av skilsmässa eller dödsfall. Om din man skulle avlida har du som efterlevande maka rätt till hans kvarlåtenskap (dvs. hela huset) förutsatt att han inte har några särkullbarn och förutsatt att han inte har upprättat ett testamente som föreskriver något annat. (3 kap. 1 § ÄB) Oavsett om det finns särkullbarn har du i vart fall rätt till hälften av huset. Om ni skulle skilja er har du rätt till hälften av huset oavsett att det är din make som äger huset förutsatt att ni inte har upprättat ett äktenskapsförord. (7 kap. 4 § & 11 kap. 3 § ÄktB) Problemet blir då att om du vill bo kvar i huset så måste du lösa ut honom, dvs. ge honom egendom/pengar till ett värde av hälften av husets värde. Detta är ofta något som är svårt att klara ekonomiskt och du tvingas då tyvärr kanske sälja huset.
Reavinstskatt
Att ni inte betalade in någon skatt på försäljningsvinsten vid försäljningen av den första bostaden berodde antagligen på att ni fick uppskov. Att man får uppskov innebär inte att man slipper betala reavinstskatt utan endast att man skjuter upp den till längre fram. För att få beviljat uppskov måste man:
1. Sälja sin permanentbostad med vinst,
2. Köpa en ny bostad, och
3. Flytta in i den nya bostaden.
Det finns dock ingen regel som säger att man endast kan få uppskov en gång utan man kan ansöka om att få uppskov igen så länge förutsättningarna ovan föreligger. Om ni skulle sälja ert nuvarande hus, köpa en ny bostad och flytta in finns det alltså möjlighet att skjuta upp betalningen av reavinstskatten igen.
Sammanfattning
Din man kan alltså inte sälja huset utan ditt samtycke, det spelar ingen roll att han står som ensam ägare. Eftersom ni är gifta har du rätt att säga nej till en försäljning av er gemensamma bostad. Om ni skulle skilja er eller om din make skulle avlida före dig har du genom bodelningen rätt till hälften av huset. Att du har rätt till hälften av huset gäller även om ni skulle skilja er förutsatt att ni inte har upprättat något äktenskapsförord. Om han avlider har du rätt till hela huset förutsatt att han inte har särkullbarn eller upprättat ett testamente.
Hoppas mitt svar gav klarhet i rättsläget! Om något fortfarande är otydligt eller om du känner att du inte fått svar på dina frågor är du varmt välkommen att kontakta mig på min mail: felicia.lundgren@lawline.se. Om du är intresserad av vidare telefonrådgivning får du gärna höra av dig till min mail så bokar vi in en tid som passar!
Med Vänlig Hälsning