Vad gäller för störande grannar?

2021-04-01 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej. Jag och min familj bor i en hyresrätt och har ett stort högljudd problem mer vår granne. Vi delar uppfart med grannen och deras son äger en epa-traktor och han spelar fruktansvärt högt ifrån epa-traktorn. Våra fönster vibrerar, glasen i köksskåpen står och hoppar och man känner till och med vibrationerna i golvet. Vi har pratat med föräldrarna några gånger, men nu finns det ingen i hushållet som bryr sig längre och vi har tröttnat rejält. Ibland står pojken på uppfarten och skruvar på epan och kan stå flera timmar med hög volym. Sen står han och varvar med epan innan han kör iväg och det är bara utanför vårt hus och det låter inte vackert! Det har till och med hänt att larmet på vår bil har startat pågrund av den höga ljudnivån. Snälla hjälp oss, hur ska vi göra?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När det gäller hyresrätter så finns det en regel i 12 kap. 25 § jordabalken (JB) som säger att hyresgäster inte får orsaka sina grannar störningar som kan vara skadliga för hälsan eller försämra deras bostadsmiljö, och att dessa störningar inte skäligen bör tålas av grannarna. Störningar av övergående natur, t ex vid renovering eller liknande, måste en hyresgäst tåla medan varaktiga störningar ska man inte behöva stå ut med. I ditt fall låter det som att den typen av störningar ni blir utsatta för inte är av lindrig karaktär, det vill säga inte något ni skäligen borde tåla. De framstår inte heller som tillfälliga. Jag rekommenderar därför att du pratar med hyresvärden och berättar om problemet. En hyresvärd är skyldig att till en störande hyresgäst ge en tillsägelse om att den ska upphöra med sina störningar omedelbart, 12 kap. 25 § 2 st. JB.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Julia Hellquist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2058)
2021-09-19 Gäller alltid en tremånaders uppsägningstid av hyresrätt?
2021-09-19 Jag har en prick i belastningsregistret, kan jag trots det få ett hyreskontrakt?
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?

Alla besvarade frågor (95752)