Vad gäller för bohag som har köpts till en tidigare bostad vid en bodelning mellan sambor?

FRÅGA
Hej! Enligt sambolagen så gäller inte bohagsdelning om den ena flyttar in i ett befintligt boende utan sambolagen börjar gälla när man flyttar in i ett nytt gemensamt boende. Vad gäller då bohag som köpts i den första bostaden innan man flyttar till det nya gemensamt valda boendet där sambolagen träder i kraft?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Precis som du skriver så ska sambor vid en bodelning endast dela lika på gemensam bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning (se 8 § och 3 § SamboL). Detta innebär att endast den bostad eller bohag som man köpt, fått eller liknande för att använda tillsammans ska "räknas med". Både bohag och bostad som man har med sig "sen innan" ska man alltså inte dela lika på som utgångspunkt. Man ska kolla på syftet med förvärvet av bostaden/bohaget vid tidpunkten för införskaffandet, vad man hade för plan med bohaget när man köpte det.

För att svara på din fråga så bör inte sambolagen gälla på bohag som köptes till den "första bostaden" innan man flyttade ihop. Allt beror på det syfte man hade med införskaffandet av bohaget. En person kanske har bott själv i en lägenhet men haft en fast partner som hen planerar att flytta ihop med, de har dock inte fått tag i en lägenhet än. Om denna person då köper exempelvis en soffa och tänker "denna kan ju jag ta med sen när jag och min partner flyttar ihop" så skulle denna soffan kunna utgöra samboegendom som ska delas lika på vid en bodelning. Detta på grund av att den förvärvats för gemensam användning.

Man brukar normalt säga att egendom som har införskaffats innan själva samboskapet inte kan anses ha förvärvats för gemensamt bruk. Endast egendom som har förvärvats i ganska nära anslutning till att man flyttar ihop bör kunna räknas som sådan. Det beror dock alltid på omständigheterna i fallet och tankarna vid köpet. Bohag som man äger sedan tidigare, innan man ens haft planer på att flytta ihop, är dock aldrig samboegendom. Precis samma sak gäller för bostaden.

Hoppas att du känner att du fått svar på din fråga, om du undrar något ytterligare får du gärna ställa din fråga i kommentarsfältet nedan!

Med vänlig hälsning

Hedvig Johansson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3063)
2022-01-27 Hur skiftas arv gällande bostad om ena sambon avlider?
2022-01-25 Behöver man skriva ett samboavtal?
2022-01-17 Hur ska vi dela våra tillgångar om vi har avtalat bort sambolagen?
2022-01-17 Samboavtal formkrav

Alla besvarade frågor (98670)