Vad får man ta med sig när man flyttar från sin sambo?

FRÅGA
Hej.Min dotter bor hemma hos sin pojkvän men är inte skriven där. när hon flyttar får hon ta med sig sina saker som dator och stol som är köpta på avbetalning och står på henne?? Pojkvännen betalar inget utan bara nyttjar sakerna. Har hon laglig rätt att ta dom ur lägenheten utan att något brott begås??
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Vid samboförhållanden finns en presumtion om att det man gemensamt använder är samägd egendom (3 § sambolagen). Sådan egendom får din dotter kräva försäljning av och då får hon halva summan (6 § samägandelagen). Även sådant som hon köpt själv men som är för gemensamt bruk, t.ex. ett köksbord, är samboegendom om båda samborna bidrar i liknande omfattning till hushållet.

Sådant som din dotter enbart själv använder är inte samboegendom och denna får hon göra vad hon vill med (3 § sambolagen).

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss nästa gång ni har en juridisk fråga.

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3000)
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?

Alla besvarade frågor (95782)