Vad blir skillnaden med ett samboavtal som avtalar bort sambolagen eller undantar vissa saker jämfört med bodelning enligt sambolagen?
Hej,
Jag undrar varför man vill avtala bort sambolagen (2003:376)? Vad får det för utfall vid eventuell framtida bodelning om jag och min pojkvän går in i ett samboförhållande där vi har avtalat bort sambolagen helt och går in i samboförhållandet med följande:
- Han har en bostadsrätt som han äger till 100% och som vi kommer att bo i, men denna bostad var ej tänkt som gemensam bostad när han köpte den.
- Jag har en hyresrätt (1:a handskontrakt) som jag kommer hyra ut i andrahand under vårt samboförhållande.
- Vi har inga barn tillsammans och planerar ej att få några heller.
- Ingen utav oss har ett upprättat testamente.
- Ingen utav oss har större tillgångar eller skulder (han har bara sitt bolån på ca 2,5 miljoner).
Rekommenderar ni att vi istället avtalar att reglerna för bodelning i sambolagen ska gälla oss, dock med undantag från nedanstående specificerad egendom?
- Hans bostadsrätt
- Min hyresrätt
- Hans möbler som han hade innan min inflytt
- Mina möbler som jag hade innan min inflytt
Varför jag är tveksam till att avtala bort sambolagen helt är då jag förmodligen kommer att få ett arv tilldelat till mig inom kort och jag vill då vara säker på att det tillfaller mig som min enskilda egendom och ej ingår i framtida bodelning. Och visst kan sambolagen täcka upp sådana händelser? Eller är jag helt ute och cyklar?
Hur rekommenderar ni att vi gör?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Som jag förstår din fråga så undrar du helt enkelt vad som skulle hända om ni gör en bodelning enligt sambolagen jämfört med om ni inte gör det. För att besvara den frågan kommer jag först förklara vilka typer av egendom som faktiskt ingår i en bodelning mellan sambor och sen ger jag exempel på vad som händer om ni gör enligt lagen och om ni avtalar bort den. Sist hittar du en sammanfattning och rekommendationer.
I sambors bodelning ingår bara samboegendom
När sambor separerar och genomför en bodelning ingår bara det som kallas samboegendom (SamboL 8 §). Samboegendom är gemensam bostad och bohag som har skaffats för gemensam användning (SamboL 3 §). Med detta menar man att det är en bostad som man har skaffat inför att man flyttar ihop eller under tiden för förhållandet och inre lösöre. Inre lösöre kan till exempel vara möbler, köksmaskiner, prydnadssaker och annat som hör till det gemensamma hemmet (SamboL 5-6 §).
I ert fall låter det som om ni inte har så mycket samboegendom som skulle ingå i en bodelning. Både bostadsrätten och hyresrätten verkar ha skaffats utan att de var tänkta för er gemensamma användning, så de ingår inte i samboegendomen. Din pojkväns och dina möbler har ni skaffat själva innan ni flyttade ihop, så de ingår inte heller. Pengar ingår aldrig i samboegendom, så pengar du får genom att exempelvis hyra ut din lägenhet eller tar emot ett arv ingår inte heller.
Bodelning för sambor utan samboavtal – man delar lika på samboegendomen
Man kan säga lite kortfattat att när sambor gör en bodelning enligt lagen ska deras samboegendom delas lika mellan dem. Först värderar man de saker var och en äger och som ingår i samboegendomen. Om någon av samborna har skulder som är förknippade med samboegendomen får de göra en skuldtäckning (SamboL 13 §).
Det betyder exempelvis att om din pojkvän skulle ha samboegendom värd 20 000 kr och en skuld som är hänförbar till den om 10 000 kr, så får han tillgodoräkna sig 10 000 kr av egendomen. Resterande 10 000 kr ingår i bodelningen. Man kan också få täckning för skulder som inte är hänförliga till samboegendomen, om man inte ha tillräckligt mycket egendom i övrigt för att betala skulderna. Skuldtäckningen görs dock bara så långt som samboegendomen räcker.
När skuldtäckningen är gjord lägger man ihop båda sambors samboegendom och delar på två lika stora delar. Sen ska samborna ta saker ur samboegendomen, så att de får saker som uppgår till ett värde som motsvarar den andel man har rätt till (SamboL 14 & 16 §).
Eftersom ni inte verkar ha så mycket samboegendom, så skulle alltså en bodelning i princip inte ge något resultat. Ingen av er skulle ha någon samboegendom att lägga in i bodelningen. Era skulder spelar inte heller någon roll, eftersom det inte finns någon samboegendom att ta av för att göra en skuldtäckning. Dock förändras detta förhållande om du eller din pojkvän köper saker som blir till samboegendom. Skulle ni till exempel köpa nya möbler och köksutrustning, så ska de sakerna ingå i en bodelning på det här sättet.
När det finns samboavtal – man tar det man själv äger och kommer överens om samägd egendom
Om man avslutar ett samboförhållande och det finns ett samboavtal som säger att en bodelning inte ska ske, så händer helt enkelt inte det som jag beskrev i förra stycket. Istället tar samborna bara alla sina egna saker och behåller dem, utan att dela lika. Skulle ett avtal bara undanta viss egendom, så sker en bodelning enligt ovan med all samboegendom förutom den som undantas (SamboL 9 §).
Skulle ni avtala bort sambolagen helt så gör ni alltså inte en bodelning alls, eller så kan ni bara undanta till exempel en bostad. Eftersom ni i dagsläget inte har så mycket samboegendom som ingår i en bodelning, så skulle det inte göra så stor praktisk skillnad i ert fall i dagsläget. Din pojkväns lägenhet är till exempel inte samboegendom, så den skulle aldrig ingå i en bodelning vare sig det finns ett avtal eller inte. Däremot kan ju läget förändras. Om ni en dag flyttar till en ny bostad som någon av er köper, eller om ni skaffar nya möbler, så behöver ni upprätta ett avtal om ni inte vill att de sakerna ska ingå i en bodelning.
Det är även viktigt att tänka på själva ägandeförhållandena. Även om något inte är samboegendom, så kanske ni äger det med så kallad samäganderätt och då måste ni ändå komma överens om vem som ska få saken om ni separerar. Skulle ni till exempel köpa nya möbler och dela på alla kostnader, så äger ni dem med samäganderätt. Skulle ni upprätta ett samboavtal som undantar möblerna från en bodelning, så måste ni ändå komma överens om vem som tar vilka möbler och vad ni ska göra med dem, eftersom ni båda äger dem.
Rätten att överta en bostad som inte är samboegendom kan inte avtalas bort
Det finns en regel i sambolagen som inte går att avtala bort och det är rätten att överta en bostad som inte är samboegendom. Om en sambo äger en bostadsrätt som används som gemensam bostad men inte ingår i samboegendomen, så har den andra sambon rätt att överta bostaden om hen bäst behöver den och övertagandet i övrigt är "skäligt" (SamboL 22 §).
I ert fall skull detta kunna bli aktuellt, eftersom din pojkvän äger bostadsrätten ni kommer bo i. Skulle ert förhållande upphöra kan du ha rätt att överta bostadsrätten. Dock krävs det väldigt speciella förhållanden. Eftersom ni inte har barn och inte planerar att skaffa barn, så krävs då synnerliga skäl. Det kan till exempel vara om du skulle lida av någon allvarlig sjukdom eller något annat tillstånd som gör att du inte klarar av att flytta och kanske inte har möjlighet att hitta en annan bostad. Du skulle också vara tvungen att ersätta din pojkvän för bostadens värde.
Samboförhållandets upphörande till följd av dödsfall
Om ett samboförhållande upphör gäller fortfarande reglerna om bodelning som jag redan redovisat, men det är bara den efterlevande sambon som kan begära bodelning (om sambolagen inte avtalats bort) och ta över en bostad (SamboL 18 §). Skulle det finnas samboegendom och göras en bodelning kommer samboegendomen i det här fallet delas mellan den efterlevande och den avlidnes dödsbo. Det är också viktigt att tänka på att sambor inte ärver varandra.
Detta betyder i er situation att om någon av er avlider, så kommer den efterlevande inte få något arv. Den efterlevande kommer inte heller få något genom en bodelning, eftersom ni inte har så mycket samboegendom som kan fördelas (det förhållandet kan som sagt förändras).
Avslutande sammanfattning och rekommendationer
Sambolagen går ut på att sambor ska dela lika på sin samboegendom om de genomför en bodelning. Att avtala bort reglerna om bodelning helt eller i förhållande till viss egendom är ett sätt att säkerställa att man får behålla sina saker utan anspråk från den andre sambon. Detta spelar egentligen först roll när det faktiskt finns samboegendom som kan ingå i en bodelning.
I ert fall verkar det just nu inte finnas så mycket saker som är samboegendom. Även om ni inte upprättar ett samboavtal kommer det alltså inte finnas något att dela på i en bodelning. Om du ärver pengar spelar det ingen roll, eftersom pengar aldrig kan vara samboegendom. Däremot måste ni tänka på att om ni köper en ny bostad eller bohag för gemensam användning kommer det bli samboegendom som kan vara med i en bodelning. Vill ni istället bara att den som äger sakerna ska ta dem måste ni upprätta ett samboavtal. Ni måste också tänka på att sambor inte ärver varandra. Skulle något hända och en av er avlider kommer den efterlevande alltså inte kunna få något av den dödes saker, om det inte finns samboegendom och ni gör en bodelning.
Det jag kan rekommendera är att:
1) Upprätta ett samboavtal som säger att ni inte vill att reglerna om bodelning i sambolagen ska tillämpas om ni redan vet att ni inte vill dela på sådant ni köper som räknas som samboegendom eller...
2) Så kan ni upprätta ett avtal i framtiden, om någon av er köper något lite dyrare (exempelvis ny bostad, dyrt möblemang eller hushållsmaskiner). Som era förhållanden ser ut idag verkar det nämligen inte göra någon större skillnad med eller utan avta.
3) Fundera på om ni vill upprätta ett testamente så att ni kan ärva varandra om någon av er avlider!
Väljer ni att upprätta ett samboavtal och/eller testamente så rekommenderar jag er att ta hjälp av en jurist som kan hjälpa er att upprätta dokument som är anpassade precis efter vad ni vill. I så fall är ni välkomna att boka tid med våra jurister här.
Jag hoppas att detta har gett dig svar på din fråga. Om inte är du välkommen att ställa en till fråga.
Vänliga hälsningar,