Vad betyder " att den som bäst behöver bostaden har företräde"?

2017-09-24 i Bodelning
FRÅGA
Hej, jag och min ex står tillsammans på en hyresrätt kontrakt från 2016 och vi har inga barn. Hur kan jag få kontrakten? Vad betyder det att "den som behöver mest ska ta över kontrakten"? Hur kan jag bevisa att jag behöver att bå där mer än honom?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

När ett sammanboende upplöses ska den som bäst behöver bostaden har företräde till den. Oftast handlar det om att den som har vårdnad över ett barn får företräde för att underlätta för föräldern. Det kan även vara andra faktorer som gör att någon av parterna blir den som bäst behöver bostaden enligt sambolagen § 22, men då gäller endast synnerliga skäl. Sådana skäl skulle kunna vara att bostaden är anpassad för ett särskilt behov, ex ett handikapp. De ska handla om att det är extra svårt för någon av parterna att finna en ny bostad som uppfyller dennes nödvändiga behov. En prövning är alltid individuell men du bör ha rimliga argument för att anses ha ett större behov av att få behålla bostaden.

Lycka till

Jennie Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2838)
2021-08-01 Egendom som träder i stället för annan egendom
2021-08-01 Vad ingår i bodelningen?
2021-07-31 Påverkas den kritiska tidpunkten vid skilsmässa av betänketid?
2021-07-31 Finns det kvar en giftorätt om man inte genomför en bodelning efter skilsmässa?

Alla besvarade frågor (94588)