Vad är skillnaden mellan publika och privata aktiebolag?

2020-03-10 i Bolag
FRÅGA
Hej!Jag undrar vad skillnaden är på ett privat aktiebolag och ett publikt aktiebolag? Vad finns det för anledning till att starta ett publikt aktiebolag och inte ett privat?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder till Lawline med din fråga.

Vad är några skillnader mellan publika och privata aktiebolag?

Regler för både publika och privata aktiebolag finns i Aktiebolagslagen (2005:551) (förkortat ABL).
Ett privat aktiebolags företagsnamn får inte innehålla ordet publikt (28 kap. 2§ ABL), och ett publikt aktiebolags namn får inte innehålla ordet privat (28 kap. 7§ ABL).

I privata aktiebolag ska det finnas ett aktiekapital på minst 25 000 kronor (1 kap. 5§ första stycket ABL). Publika aktiebolag ska ha ett aktiekapital på minst 500 000 kronor (1 kap. 14§ ABL).
Detta innebär att de allra flesta väljer att bilda ett privat aktiebolag eftersom det är lättare att uppnå kapitalkravet på 25 000 än det för publika aktiebolag. Det finns möjligheter att i efterhand byta bolagskategori åt båda hållen (dvs. från privat till publikt och vice versa). De bestämmelserna finns huvudsakligen i 26 kap. ABL.


Varför skulle man vilja starta ett publikt aktiebolag istället för ett privat?

Den kanske viktigaste skillnaden mellan privata och publika aktiebolag är att privata aktiebolag inte får annonsera ut aktier till försäljning till allmänheten (1 kap. 7§ ABL). Eftersom de inte får säljas till en bredare krets får de därför inte handlas på börsmarknader. Det finns alltså fler möjligheter till att på få in kapital (pengar) till ett publikt bolag.

Hoppas detta besvarar din fråga, tveka inte på att höra av dig om du har fler funderingar!

Med vänlig hälsning

Aram Shokor
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bolag (674)
2020-10-26 Hur många aktier får det finnas i ett aktiebolag?
2020-10-24 Jäv för styrelseledamot
2020-10-24 När anses en bolagsman har avgått från ett handelsbolag? Kan en bolagsman bli skyldig att svara för bolagets förbindelser även efter denne har avgått?
2020-10-22 Uppsägning av bolagsavtal

Alla besvarade frågor (85416)