Vad är skillnaden mellan ett väsentligt och grovt avtalsbrott?

2017-11-13 i Avtal
FRÅGA
Vad är skillnaden mellan ett väsentligt och grovt avtalsbrott?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Väsentligt avtalsbrott är något man pratar om t.ex. vid köp av varor. Om det är fel på varan eller säljaren är sen med leveransen kan köparen få häva köpet om avtalsbrottet är av väsentlig betydelse för denne. Väsentligheten ska här bedömas från fall till fall beroende på betydelsen för den specifika köparen men t.ex. om köparen behövde varan vid en viss tidpunkt och säljaren är sen med leveransen och inte kan leverera innan denna tidpunkt, bör avtalsbrottet anses vara av väsentlig betydelse.

Grovt avtalsbrott talar man ofta om angående anställningsförhållanden. Vad som är ett grovt avtalsbrott får precis som gällande väsentlig betydelse bedömas från fall till fall och kan vara svårt. Något som kan anses vara ett grovt avtalsbrott är t.ex. om en vd inte är lojal mot sin arbetsgivare och bedriver konkurrerande verksamhet. I sådant fall kan bolaget få häva avtalet med vd:n.

Egentligen kanske det alltså inte är någon större skillnad mellan ett väsentligt och ett grovt avtalsbrott. Båda uttrycken används ofta när man talar om möjligheten att få häva ett avtal, men vid något olika situationer.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Tova Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1533)
2021-09-14 Tilläggsavgift för fel bevis på rätt till studentrabatt
2021-09-07 Har en annonssajt rätt att neka annonsering?
2021-09-06 Har du rätt att få tillbaka pengar om du har glömt stänga av parkeringen?
2021-09-05 Konsument som vill utnyttja sin ångerrätt eller häva ett köp

Alla besvarade frågor (95697)