FrågaFAMILJERÄTTBarnrätt27/12/2018

Vad är mina möjligheter för att få till normalt umgänge med min dotter?

Hej!

Min fd fru tog vår gemensamma dotter från vårt gemensamma hem fem dagar efter vi kom från BB och har sedan dess, 1 år 9 månader sedan, gjort allt för att minimera mitt umgänge. Hon har orosanmält, hävdar psykisk ohälsa och missbruk, aggressivitet mm. Jag har bara fått träffa min dotter på offentliga platser någon gång per vecka. Under vissa perioder på 2-3 månader har jag inte fått träffa henne alls, förutom via Skype som jag inte vill. Efter att jag hade träffat min dotter regelbundet, 1-2 timmar per vecka och t.o.m. hela dagar under ett par månader, fick jag plötsligt inte träffa henne alls igen. Jag har 2 döttrar sedan tidigare som valde att bo hos mig, alltid jobbat, inga domar eller annat. Hur ser mina möjligheter att få rätt till normalt umgänge när jag går till domstol? Jag har haft en depression.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

De regler som gäller för vårdnadshavare och föräldrar finns i föräldrabalken (FB). Vad som gäller för vårdnad, boende och umgänge regleras i 6 kap. föräldrabalken. Som jag tolkar din fråga vill du ha svar på vad dina utsikter är för att få till ett normalt umgänge med din dotter.

Utredning

I alla beslut som rör vårdnad, boende och umgänge ska barnets bästa vara avgörande. Vid bedömningen av vad som är bäst för barnet ska det fästas särskilt avseende vid barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna (6 kap. 2 a § FB). I ditt fall bor inte din dotter med dig, varför hon har rätt till umgänge med dig. Enligt lagen är det således din dotter som har rätt till umgänge med dig, inte du med henne. Umgänget kan ske genom att ni träffas eller genom att ni har annan kontakt (6 kap. 15 § första stycket FB). Med annan kontakt kan avses t.ex. telefon, brev och även Skype. Värt att notera är att enligt förarbetena till bestämmelsen ska inte möjligheten till umgänge genom t.ex. telefon begränsa barnets rätt att träffa sin förälder, utan är menad att användas i undantagsfall (t.ex. när barnet och föräldern bor långt från varandra eller föräldern är väldigt sjuk).

Du och mamman har som föräldrar ett gemensamt ansvar för att umgänget med dig så långt som möjligt tillgodoses (6 kap. 15 § andra stycket FB). Kan ni inte komma överens kan du, som du själv föreslår, vända dig till domstol för att få ett beslut om umgänge (6 kap. 15 a § första stycket FB).

Utsikterna för ett normalt umgänge

Som redogjort för inledningsvis ska barnets bästa vara avgörande för alla beslut om vårdnad, boende och umgänge. Det som talar till din fördel är att det vid bedömningen av vad som är bäst för barnet ska fästas avseende särskilt vid barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna. I bedömningen ska samma avseende fästas vid risken för att barnet utsätts för övergrepp eller olovligen förs bort.

Att mamman påstår psykisk ohälsa, missbruk och aggressivitet ska inte vara avgörande i domstolens bedömning, framförallt då det kan vara rena påståenden från hennes sida. Domstolen har själv en utredningsskyldighet för det fall att du begär umgängesrätt. Utredningsskyldigheten innebär att domstolen kommer att låta socialtjänstens familjeenhet att utreda er. Utredningen kan innefatta samtal med dig och mamman. I vissa fall kan det innefatta samtal med barnet (dock är barnet i ert fall så litet att det sannolikt inte kommer att ske). Det kan även innefatta samtal med t.ex. förskolepersonal m.m.

Att du har haft en depression behöver inte heller innebära att ett umgänge anses olämpligt. Dels har du såvitt jag förstår ingen depression nu, dels innebär inte en depression per automatik att ett umgänge är olämpligt. Enligt redogjort för ovan ska det i bedömningen om barnets bästa fästas avseende vid risken för att barnet far illa vid umgänget. Även det torde vara svårt att argumentera för utifrån det du beskriver; du har ingen depression nu, du har hand om två barn, arbetar och lever under ordnade sociala förhållanden.

Min bedömning utifrån vad du berättat i din fråga är att utsikterna för ett "normalt" umgänge är goda. Det bör dock nämnas att alla familjer och fall är unika och det görs en helhetsbedömning i varje enskilt fall. Därför går det inte heller att säga för mig som rådgivare att du garanterat kommer att få till stånd ett normalt umgänge. Om ni inte kan enas är det i slutändan domstolen som får besluta.

Sammanfattning och råd

Din dotter har rätt till umgänge med dig eftersom hon inte bor med dig. I beslut om bland annat umgänge ska barnets bästa vara avgörande. I bedömningen ska särskilt fästas vikt vid en nära och god kontakt med båda föräldrarna samt risken för att barnet far illa under umgänget. Det du beskriver i din fråga är i min mening inte sådant som kommer att påverka umgänget. Att mamman gör orosanmälningar är inte tillräckligt för att du ska nekas umgänge om det inte finns någon substans i anklagelserna. Domstolen har en utredningsskyldighet vari det kommer att utredas bland annat om det finns några problem med missbruk och aggressivitet.

I normala fall skulle jag rekommenderat dig att i första hand kontakta familjerätten i din kommun för ett samarbetssamtal med mamman. Samarbetssamtal är frivilliga och kan i vissa fall hjälpa föräldrarna att kommunicera och nå samförstånd. I ert fall får jag av din fråga uppfattningen att det kan vara svårt att få till en dialog med mamman varför det kan vara en god idé att med hjälp av en jurist begära umgänge. Juristen kommer i ett första skede att kontakta mamman med ett förslag om umgänge från dig. Förhoppningen är att ni kan enas redan i det skedet och skriva ett avtal om umgänge. Ett avtal om umgänge är lika giltigt som en dom från domstol om avtalet är skriftligt och godkänns av socialnämnden. Kan ni inte enas efter kontakt med hjälp av jurist kan vederbörande som ombud för dig inlämna en stämning till domstol med begäran om umgänge.

Min rekommendation är att aldrig företräda sig själv i familjerättsliga angelägenheter, framför allt inte när det handlar om barns vårdnad, boende eller umgänge. Det är ofta många känslor inblandade varför det är svårt att förhålla sig objektiv. Jag kan varmt rekommendera att du tar hjälp av en professionell jurist på Lawlines juristbyrå. Om du är intresserad av detta kan du kontakta oss per e-post så återkommer vi med en offert.

Jag kommer att ringa dig imorgon (fredagen den 28 december) kl 11.00 för en uppföljning av svaret. Observera att jag ringer från dolt nummer.

Med vänliga hälsningar,

Dennis LavessonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Barnrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000