Vad är föremål för bodelning enligt SamboL?

FRÅGA
Ett sambopar utan samboavtal separerar. Fem år senare kräver ena parten filmer på gemensamma semestrar mm. Har man rätt att kräva detta i efterskott?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Bestämmelser om sambor hittar du i sambolagen (SamboL). Samboförhållandet upphör i detta fall genom 2 § 2 p. SamboL, eftersom samborna separerar. Enligt 8 § SamboL ska en bodelning göras när samboförhållandet upphör om någon av samborna begär det. I bodelningen ingår endast samboegendom som definieras i 3 § samma lag: samboegendom utgörs av sambors gemensamma bostad och bohag, i det fall egendomen förvärvats för gemensamt bruk. Även om filmer på gemensamma semestrar skulle anses vara samboegendom, finns det en tidsgräns på hur länge en sambo kan begära bodelning i 8 § 2 st. SamboL: begäran om bodelning ska framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphörde. I sådana fall är det alltså försent att begära bodelning enligt vad som framgår av din fråga.

Med vänlig hälsning,

Caroline Hallén Lindqvist
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2399)
2019-09-24 Vad ska jag och min sambo tänka på innan vi flyttar ihop?
2019-09-23 Tillbakatagande av kontantinsats.
2019-09-23 När anses ett par vara sambor, vad anses vara gemensam bostad och bohag samt vad kan man göra för att klargöra att något är för eget bruk?
2019-09-22 Vilken sambo får bo kvar i bostaden?

Alla besvarade frågor (73018)