Vad är en offentligrättslig lag?

FRÅGA
Vad menas med att arbetsmiljölagen är en offentligrättslig lag?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En offentligrättslig lag är en lag på den offentliga rättens område, den offentliga rätten rör förhållanden mellan stat och människa (privat rättssubjekt). Offentlig rätt kan delas in i två områden. Den vanliga, snäva betydelsen som avser de rättsområden som rör statens och kommunens organisation och kompetens (statsrätt) samt statliga och kommunala myndigheters förvaltning och myndighetsutövning (förvaltningsrätt). Den andra bredare betydelsen innefattar områden som rör individens förhållande till det allmänna som t.ex. skatterätt, processrätt och straffrätt.

Att arbetsmiljölagen är offentligrättslig innebär alltså att lagen hör till den offentliga rättens område och rör förhållandet mellan det allmänna och ett privat rättssubjekt. Motsatsen blir då civilrätt som rör förhållanden privata rättssubjekt emellan.

Hoppas att det var svar på din fråga och tveka inte att höra av dig till Lawline igen om du har några funderingar!

Vänligen,

Alex Skepastianos
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Allmänt om lagar och regler (897)
2021-07-17 Godkännande av läkemedel i EU
2021-07-16 Allmän information om förtal
2021-07-14 Är reglerna om körkortsåterkallelse i samband med brott förenliga med förbudet mot dubbelbestraffning?
2021-07-05 Kan en riksdagsledamot avsättas?

Alla besvarade frågor (94218)