Vad är det för skillnad vad gäller arv mellan makar och sambor?
Hej! Jag och min sambo bor i en hyreslägenhet. Jag har 1 barn och han har 2 barn inga gemensamma. Vad rekommenderar ni att vi gör. Gifter oss eller bara skriver ett testamente? Som jag förstått ärver vi ändå inte varandra som gifta då vi har särkullbarn. Vad hade skillnaden blivit för oss som gifta/ sambor?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag kommer att dela upp din fråga i två delar. Den första delen behandlar sambos rätt till arv och den andra delen behandlar om makars rätt till arv.
Regler om arvsrätt regleras i ärvdabalken (ÄB) och regler om samboförhållanden regleras i sambolagen (SamboL)
Sambos arvsrätt
Huvudregeln inom svensk rätt är att sambo inte ärver varandra. När en sambo däremot dör har den efterlevande sambon rätt att begära bodelning (8 § och 18 § SamboL). Det innebär att samboegendom, vilket är gemensam bostad och gemensamt bohag som har förvärvats för gemensam användning, ska fördelas lika mellan den efterlevande sambon och dödsboet (3 § SamboL).
Med hänsyn till att sambor inte har någon arvsrätt kan det vara fördelaktigt att ni upprättar ett testamente som anger att ni ska ärva varandra.
Utan ett testamente har ditt barn rätt till hela din kvarlåtenskap, vilket är den egendom som inte har ingått i bodelningen (2 kap. 1 § ÄB). Om du skulle välja att upprätta ett testamente får den inte begränsa ditt barns rätt till arv. Ditt barn har rätt till sin laglott vilket är hälften av kvarlåtenskapen. (7 kap. 1 § ÄB)
Äktenskap
Om du och din sambo skulle gifta dig och någon av er skulle gå bort har den efterlevande maken som huvudregeln rätt att ärva hela den avlidnes makes kvarlåtenskap. Ett undantag till denna huvudregel är om det finns särskullsbarn, vilket är barn som inte är gemensamma. Särkullsbarn har rätt till att få sin laglott direkt (3 kap. 1 § ÄB). Laglotten är som tidigare nämnt hälften av kvarlåtenskapen (7 kap. 1 § ÄB). Ett särskullsbarn kan även avstå sin rätt till arv till förmån för den efterlevande maken. I sådana fall skulle ditt barn få sitt arv efter din makes död (3 kap. 9 § ÄB). För att din sambos barn ska ha rätt till arv från dig måste du testamentera detta.
Slutsats
Om ni fortsätter vara i ett samboförhållande har din sambo och du inte någon arvsrätt utan ett testamente. Om ni skulle ingå ett äktenskap med varandra, har den efterlevande maken rätt till all kvarlåtenskap. Ett undantag till detta är om ditt barn skulle kräva att få ut sin laglott direkt, alltså hälften av kvarlåtenskapen. Din sambos två barn har inte rätt till arv oavsett om ni ingår i äktenskap eller inte, förutsatt att du inte anger att de ska ha rätt till det i ditt testamente.
Det är väldigt svårt för mig att rekommendera något av dessa alternativ med hänsyn till att jag inte har en klar uppfattning om er familjekonstellation. Därför kan jag endast presentera fakta om hur rättsläget ser ut vad gäller rätt till arv för sambo och makar emellan. Men du vill ha du vill ha mer rådgivning kan du ringa till oss på 08-533 300 04.
Lycka till!
Med vänliga hälsningar