Vad anses vara vanvård enligt 12 kap. 42 § Jordabalk

Hej

Vi har en hyresrätt som hyrs av en familj som enligt oss (hyresvärd) vanvårdar den.

Enligt paragraf 42 är vanvård en orsak till uppsägning. Vår fråga är vad räknas som vanvård?

Denna familj har under sin tid i lägenheten orsakat hål i plastmatta i köket, gjort hål i alla dörrar, sönderrivna tapeter, ritat på väggarna osv.

Räcker detta till uppsägning?

Mvh

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Precis som du skriver är 12 kap. 42 § Jordabalk den paragraf som reglerar rätten att i förtid säga upp hyreskontraktet ifall någon utav punkterna aktualiseras. Det kan alltså röra sig om ett avtalsbrott, exempelvis utebliven hyra eller otillåten andrahandsuthyrning. I ditt fall gäller frågan om punkt 6 – vanvård.

Hyresgästen har en vårdplikt gentemot hyresvärden enligt 12 kap. 24 § Jordabalk. Skulle hyresgästen brista i sin vårdplikt aktualiseras i första hand skadestånd, men skulle hyresgästen allvarligt brista i sin vårdplikt kan det bli fråga om att hyresrätten förverkas.

Vad som omfattas av vårdplikten och som kan utgöra vanvård är att iaktta viss rengöring och aktsamhet. Läckor på vatten-, avlopps- eller gasledningar och skador på tak och liknande är exempel på skador som hyresgästen genast måste underrätta värden om, och som kan utgöra vanvård. Dock är viss ändringsarbete okej i hyresrätten, exempelvis att bygga en skiljevägg som lätt kan tas bort.

Sammanfattningsvis kan sägas att 12 kap. 42 § 6 punkten Jordabalk omfattar framförallt läckor på vatten-, avlopp, och gasledningar, samt skador på exempelvis tak. Det du beskriver som har inträffat i er hyresrätt kan alltså vara tillräckligt för uppsägning, dock är det viktigt att påpeka att hyresgästens vårdplikt innebär inte att hyresvärden har rätt att vänta sig att hyresgästen ska hålla lägenheten i det skick som den hade på tillträdesdagen.

Vårdplikten kan förenklat sammanfattas så att hyresgästen har en skyldighet att vid användningen av lägenheten handla på ett sådant sätt att det inte uppkommer ett större slitage än vanligt och undvika att det uppstår risker för skador. Om detta inte görs, omfattas det utav punkt 6 och är således vanvård.

Detta kan konkretiseras med att det t.ex. inte är hyresgästens ansvar att ersätta tapeter som blir slitna, men väl att se till tapeterna inte skadas under hans eller hennes utnyttjande av lägenheten.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000