Utmätning vid samboförhållanden

2019-07-23 i Utmätning
FRÅGA
Hej.Jag undrar om en av parterna i ett samboförhållande har en skuld till Kronofogden, kan den dennes sambo råka ut för utmätning av egendom, lön, besparingar eller annat?
SVAR

Hej! Tack för att du valde Lawline med din fråga.

Jag har tolkat din fråga som att du vill veta om kronofogden kan utmäta den skuldsattas sambo för den skuldsattas skulder.

Var och en person äger sin egendom och skulder. Det betyder att kronofogden inte kan utmäta egendom som tillhör den icke-skuldsatta sambon.

Dock när det handlar om lös egendom i hemmet så kan den skuldsatta vilja föra över så mycket egendom till den andra sambon som möjligt för att hindra utmätningen.

Därför finns en specialregel i 4:19 UB. 4:19 Föreskriver att egendom som är i gemensam besittning (d.v.s finns i hemmet) anses ägas av den skuldsatta om inte den andra sambon kan göra det sannolikt att det ägs av hen.

Det betyder att kronofogden kan utmäta egendom som inte ägs av den skuldsatta om den andra sambon inte kan bevisa att egendomen ägs av hen.

Hoppas det besvarade din fråga!

Jakob Westling
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
C3Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-24 08:29
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Utmätning (388)
2019-08-15 Handpant och sakrättsligt skydd
2019-08-13 Ditt hus ska inte utmätas för din partners skulder
2019-08-01 Får Kronofogden utmäta ersättning från trygghetsförsäkring vid arbetsskada?
2019-07-30 Kan kronofogden utmäta egendom som givits i gåva?

Alla besvarade frågor (72048)