Utmätning av leasad bil

2017-10-17 i Utmätning
FRÅGA
Hej,Parkeringsvakter har mättat ut min bil som jag har leasad och leasar fortfarande. Anledning är att jag har obetalda P-böter som överstiger belopp på 5.000krJag undrar om det är laglig att mätta ut en bil på detta sätt, då det är inte bara jag som äger fordonet utan det företag där jag leasar bilen?Mvh
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Nu framgår ej av din fråga hur lång tid som du leasar din bil för, eller om det är så att det rör sig om ett kreditköp med återtagandeförbehåll, men skulle det vara fallet eller om leasingtiden är över ett år så är du inskriven i fordonsregistret som nyttjare av bilen och P-botar belastar därför dig direkt 10 kap 7-8§ Förordning (2001:650) om vägtrafikregister. Även i andra fall står det nästan säkert i ditt leasingavtal att du ska bära skulden för sådana böter. Det blir alltså du som får bära kostnaden för ett återtagande av fordoner. Att det är lagligt för dem att beslagta bilen för dina skulder även när den faktiska ägaren är någon annan än den som har skulden framkommer i 2 § Lag (2014:447) om rätt att ta fordon i anspråk för fordringar på vissa skatter och avgifter.


Jag hoppas jag kunde besvara din fråga, skulle du ha fler frågor är du välkommen åter till Lawline!
Mvh

Björn Gunnarsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?