Utmätning av fastighetsandel

2019-07-11 i Utmätning
FRÅGA
Äger en fastighet till 75%, vad händer om den som äger resterande 25% går i konkurs,? både privat och med enskild firma?.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom enskilda firmor inte är så kallade juridiska personer, kan de inte heller rättshandla eller äga saker. Det är istället den som driver den enskilda firman som äger sakerna som används av den enskilda firman, och genomför rättshandlingar. Svaret blir således detsamma i båda dina två frågor.

Fast egendom får utmätas (4 kap 24 utsökningsbalken). Även en utmätt andel av fast egendom kan på yrkande av sökanden, gäldenären eller någon annan delägare till fastigheten – det vill säga du, den andra ägaren och den som begärt utmätningen – Kronofogdemyndigheten förordna om att hela fastigheten ska säljas på exekutiv auktion (8 kap 8–9 § utsökningsbalken). Saken förutsätter att lagen om samäganderätt är tillämplig, vilket den är nu (1 § nämnda lag). Övriga delägare får då chansen att uttala sig. Försäljningen kan dock endast förhindras om synnerliga skäl föreligger – exempelvis om tillfällig lågkonjunktur gör att försäljningen kommer inbringa ovanligt lågt belopp – eller om fastigheten istället kan klyvas till flera (6–7 § lagen om samäganderätt). Säljs hela fastigheten, har du givetvis rätt att få din andel av köpeskillingen.

Vänligen

Henrik Witt-Strömer
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå 053 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-07-12 11:43
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Utmätning (395)
2019-09-22 Får Kronofogden utmäta en fastighet om annan utmätningsbar egendom finns att tillgå?
2019-09-21 Separationsrätt vid utmätning
2019-09-20 Vad är den minsta inkomsten man kan ha för att utmätning inte får ske?
2019-09-15 Går det att skänka bort en andel av en bostadsrätt för att skydda den mot utmätning?

Alla besvarade frågor (73009)