Uthyrning av flera bostäder enligt privatuthyrningslagen?

2017-09-26 i Hyresrätt
FRÅGA
Kan jag hyra ut 3 villor enligt privatuthyrningslagen? Jag köpte först en villa för att jag ville att min son skulle kunna flytta in där sedan. Sedan köpte jag två villor till. Kan alla dessa klassas som privatuthyrning under den 2 år långa tröghetslagen?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Privatuthyrningslagen gäller för uthyrning av bostadslägenhet för annat än fritidsändamål. Bostäder som omfattas är villor, bostadsrätter, ägarlägenheter och även uthyrning av en del av bostaden såsom möblerat/omöblerat rum. Lagen gäller inte när en hyresrätt hyrs ut i andra hand, när syftet med uthyrningen är fritidsändamål eller när uthyrningen sker i näringsverksamhet (1 § privatuthyrningslagen).

Privatuthyrningslagen gäller dock bara för en upplåtelse. Om man hyr ut två bostäder gäller privatuthyrningslagen bara för den första upplåtelsen. Om man hyr ut fler än två bostäder anses man normalt bedriva uthyrning i näringsverksamhet och privatuthyrningslagen gäller då inte för någon av upplåtelserna. För upplåtelser som inte omfattas av privatuthyrningslagen gäller istället hyreslagen.

Alltså om du vill hyra ut 3 villor kommer ingen av uthyrningarna omfattas av privatuthyrningslagen då det betraktas som att du bedriver näringsverksamhet vid uthyrning av fler än två bostäder. Hyreslagen blir då istället tillämplig för samtliga. Om du istället skulle hyra ut 2 villor gäller privatuthyrningslagen bara på den första upplåtelsen och den andra omfattas av hyreslagen.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Johanna Ambjörn
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2013)
2021-07-27 Uträkning av 3 månaders uppsägning
2021-07-27 Är en hyresvärd skyldig att avhysa en hyresgäst som har kontakt med grovt kriminella?
2021-07-26 Vem ska teckna bostadsrättstilläggsförsäkring?
2021-07-25 Störningar i Hyresrätt

Alla besvarade frågor (94270)