Utgör vår villa samboegendom, trots att enbart en utav oss står som lagfaren ägare och dessutom har betalat på hela bolånet?

FRÅGA
Hej, jag har en fråga ang. Sambolagen. Vi lever idag som sambo i en villa, som jag köpte när vi bodde i lägenhet, och som jag står som ägare på, jag står även på hela lånet. Under dom tio åren som vi har bott här, så har hon aldrig betalat en krona på varken lånet, försäkringar, el, mat, m.m eller dom stora renoveringarna som är gjorde på fastigheten. Hon har i princip betalat för billig färg o tapeter när hon har velat måla o tapetsera lite inne. Men aldrig något annat. Om vi skulle gå isär hur skulle det bli då? Då jag har lagt ner över en miljon på avbetalning av lånet och dom större renoveringarna som är gjorda. Har även idag 600tkr kvar i lånet på fastigheten. Hon står däremot på bilarna som har ett total värde på ca 200tkr men det är det enda hon står på. Om jag vill gå isär kommer hon då kunna kräva halva värdet på fastigheten utan att ens ha betalt en enda krona för det. Då vi inte har skrivit ett samboavtal. Finns det inget sätt att hävda att hon har rätt till halva värdehöjningen på fastigheten, då hon aldrig har betalat något på fastigheten? Mvh/ bekymrad anonym
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Du står som ägare på den villa som du och din sambo bor i. Du står även på hela bolånet. Du undrar nu vad som skulle hända om ert förhållande skulle upphöra. Skulle din sambo ha rätt till halva fastigheten då? Bestämmelser om samboegendom återfinns i Sambolag 2003:376 (SamboL).

Av de uppgifter som framkommer av din fråga får det utgås ifrån att villan, som du står som ägare på, införskaffades för gemensamt bruk. Ni var sambos innan villan köptes och tanken var att ert samboskap skulle fortsätta i villan. Enligt 3 § SamboL utgör således villan samboegendom i juridisk mening.

Vid en eventuell bodelning är det samboegendomen som skall ingå, om någon utav er begär bodelning (8 § SamboL). Det innebär alltså att även om det är du som står som ägare på villan och vidare har betalat av på bolånet, utgör ändock villan samboegendom i juridisk mening och ska således ingå i bodelningen. Din sambo har då rätt att begära bodelning om ert förhållande skulle upphöra och kan då också få rätt till en andel av fastigheten.

Om du vill undvika att din sambo ska få rätt till andel ur fastigheten rekomenderas att ni i samråd skriver ett samboavtal som gör din fastighet till enskild egendom. En sådan egendom kommer inte att ingå i en eventuell bodelning.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Linnéa Carnrot
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2425)
2019-10-21 Bohag måste vara förvärvat för gemensam användning för att vara samboegendom
2019-10-20 Kasta ut någon från lägenheten?
2019-10-20 Att tänka på när man flyttar in som sambos
2019-10-19 Vem har rätt att bo kvar i hyresrätten efter sambos separation?

Alla besvarade frågor (73844)