Utgör rätten till efterarv en begränsning vid testamente?
Jag har en moster som varit änka i 45 år. Hon har skrivit ett testamente där två kusiner till mig får en summa var och jag resten. Begravningsbyrån tar hand om bouppteckningen och de säger att hon inte kan testamentera bort allt utan hälften går till hennes döde mans arvingar. Min moster ärvde sin man men de hade inget testamente mellan sig. Hon hade ju inte tänkt att det skulle bli så. Stämmer detta?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!
Regler om arv och testamente finns i Ärvdabalken (ÄB)
Har makens arvingar rätt till efterarv?
Precis som du säger så ärvde din moster sin mans tillgångar när han gick bort. Det krävs inget testamente mellan gifta par längre eftersom den efterlevande makan automatiskt ärver sin man före andra arvingar. (3 kap. 1 § ÄB).
Det gör att vissa av din mosters makes arvingar istället har rätt till efterarv. Efterarvet innebär att arvingarna har rätt att få den andel som var deras arv av maken, av din moster istället när hon går bort. (3 kap. 2 § ÄB)
Efterarv gäller dock endast de personer som räknas till 1:a eller 2:a arvsklassen. Dessa är makens barn, barnbarn, hans föräldrar, syskon och syskonbarn. (2 kap. 1-2 § ÄB)
Kan din moster testamentera bort alla sina tillgångar?
Eftersom det inte finns något testamente mellan din moster och hennes make som säger något annat, så har din moster ärvt pengarna med fri förfoganderätt. Fri förfoganderätt innebär att din moster fritt får bestämma över egendomen och tillgångarna under sin livstid. Men hon får dock inte lov att testamentera bort den del som hon har fått genom arv av sin man. (3 kap. 2 § första stycket ÄB)
Däremot har hon full äganderätt av det hon fått genom bodelningen med maken när han gick bort och om hon har någon enskild egendom.
Summeringsvis innebär detta att det som begravningsbyrån säger stämmer. Din moster kan inte testamentera bort alla sina tillgångar utan endast den del som inte består av arv efter hennes man.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga.
Vänliga hälsningar,