Utgör huset samboegendom?

FRÅGA
Min blivande sambo har skrivit och betalat handpenning på ett hus själv. Tanken är att det skall bli vår gemensamma bostad fram emot sommaren och att jag då skall köpa in mig på huset och dela lånen 50/50. Blir detta då vår samboegendom? Han har bröstarvingar men inte jag varför det är viktigt att det blir korrekt. Jag har varit med i hela anskaffningsprocessen men det finns ju just nu inte nedtecknat någonstans. Jag har en bostadsrätt som vi vill avyttra när tiden är rätt varför vi valde att göra så här men det kanske inte är bra om den nya bostaden inte blir vår samboegendom...
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler kring vad som utgör samboegendom hittar du i sambolagen (SamboL).

Huset är samboegendom

Samboegendom är er gemensamma bostad och bohag, t.ex. Möbler, hushållsmaskiner och annan lös egendom ni har i hemmet, om ni har förvärvat egendomen för gemensam användning. (3 § SamboL)

Eftersom ni köpte huset för er gemensamma användning räknas det som samboegendom. Det spelar ingen roll att din blivande sambo har skrivit och betalat handpenningen på huset själv. Eftersom huset köptes med syftet att det ska bli er gemensamma bostad är huset alltså samboegendom. (3 § SamboL) Vid en eventuell bodelning ska all samboegendom delas lika mellan er. (14 § SamboL)

Ni skulle kunna upprätta ett samboavtal

För att känna er extra säkra på exakt vad som utgör och inte utgör samboegendom kan det vara en bra idé att skriva ett samboavtal där ni fastställer precis vad ni vill ska gälla. I ett samboavtal behöver ni inte följa reglerna för samboegendom som finns i sambolagen, utan kan bestämma helt själva precis vilken egendom som ska utgöra samboegendom och inte. Samboavtalet gäller då framför bodelningsreglerna i sambolagen.

Det går att söka på internet efter exempelmallar som visar hur ett samboavtal kan se ut. Vi har även en avtalstjänst på Lawline där ni snabbt och enkelt kan upprätta ett juridiskt korrekt samboavtal. Ni kommer till avtalstjänsten här.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med Vänliga Hälsningar

Annelie Burström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3061)
2022-01-17 Hur ska vi dela våra tillgångar om vi har avtalat bort sambolagen?
2022-01-17 Samboavtal formkrav
2022-01-14 Får min dotters sambo rätt till lägenheten jag köpt med henne?
2022-01-14 Vem får bilen? – Sambolagen

Alla besvarade frågor (98546)