Utgör gåva till bröstarvinge förskott på arv?

2019-08-15 i Förskott på arv
FRÅGA
Hej!Tre av mina fyra barn har fått 60000:- vardera av mig.Räknas det som ett framtida arv eller måste ett gåvobevis upprättas?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt 6 kap 1 § ärvdabalken (ÄB) räknas gåvor som arvlåtaren under sin livstid har givit till sina bröstarvingar som förskott på arv. Det innebär att gåvans värde vid gåvotillfället ( 6 kap 3 § ÄB) ska avräknas från bröstarvingens arvslott vid arvlåtarens död.

Ett gåvobrev kan upprättas efter gåvotillfället endast om gåvobrevet inte innehåller några villkor. Det innebär i ditt fall att ett gåvobrev med villkor om att gåvan inte ska utgöra förskott på arv således inte kan upprättas i efterhand.

Jag kan inte riktigt tolka ut av din fråga om du vill att penninggåvorna ska utgöra förskott på arv eller inte men enligt svensk arvsrätt är en gåva till bröstarvinge ett förskott på arv om inte något annat har föreskrivits i gåvobrevet. Om det inte finns några gåvobrev (med särskilda villkor) upprättade är gåvorna alltså förskott på arv och detta kan inte ändras i efterhand.

Vänligen,

Astrid Niva-Lindmark
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå 004 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-16 04:34
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1021)
2019-09-04 Ska en gåva till bröstarvingen given för 20 år sedan anses som förskott på arv?
2019-08-29 Är gåva i form av bostadsrätt förskott på arv?
2019-08-18 Finns det någon blankett till förskott? Vittneskrav?
2019-08-16 Sälja bostadsrätt till underpris, förskott på arv gällande barnbarn?

Alla besvarade frågor (72850)