Utgör arv samboegendom?

FRÅGA
Hej skulle vilja ställa en frågan angående sambolagen. Hur tolkas denna avseende egendomsom sammanboende personer ärvt personligen av sina föräldrar andra anhöriga. I mångafall berör detta tavlor, andra antikviteter, släktklenoder ofta både med högt affektionsvärdesåväl som ekonomiskt värde. Sambolagen handlar ju i huvudsak om materiella ting som ett sambopar aktivt införskaffat för gemensamt bruk, hur tolkas det vid ett samboförhållandesupphörande de föremål som man erhållit genom arv. Räknas även detta in i den gemensammasamboegendomen vilket i så fall kan innebära att värdet av föremål som parterna ärvt skalldelas precis som den inköpta soffgruppen eller tvättmaskinen. Är erhålla och införskaffasynonymer i sambolagen ?. Ofta ärvs ju den här typen av föremål utan att den avlidneanhörige distinkt angivit vem som skall ärva, ofta delas föremålen upp mellan syskon enligtärvdabalken. Tacksam om Ni kunde reda ut detta och hur praxis ser ut i ett skarpt tolkandeav sambolagen.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Bostad och bohag som har förvärvats efter sammanlevnadens inledande betraktas normalt sett som att den är förvärvad för gemensam användning och blir därför samboegendom. Bohag som har erhållits genom arv eller testamente räknas därför också som samboegendom. Den egendom du ärver utgör alltså samboegendom om det är saker som tillförs till det gemensamma hushållet.

Vill du ha tips på hur du kan undvika att arvet blir en del av samboegendomen så finns det en liknande fråga som är besvarad här.

Jag hoppas att detta gav svar på din fråga, tveka inte att höra av dig till oss igen om du har fler frågor.

Melanie Ascough
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2757)
2020-10-23 Vad är samboegendom?
2020-10-22 Bodelning mellan sambor - vad ska ingå?
2020-10-21 Vilken egendom utgörs av sambors gemensamma bohag?
2020-10-20 Ingår en bostad som har förvärvats innan samboförhållandet i bodelningen?

Alla besvarade frågor (85288)